Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Oppskriften for år 2000

OSLO: I begynnelsen av mars kommer håndboken «Tilpasning til år 2000» som beskriver hvilke problemer en kan stå overfor nyttårsmorgen år 2000, og hvilke tiltak som kan bote på dem. Standardiseringsforbundet står bak utgivelsen.

– Fortsatt er det mulig å identifisere år 2000-problemene og få gjort noe med dem, sier generalsekretær Per Morten Hoff i Kontor og Datateknisk landsforening (KDL).

Tar problemet på alvor
KDL råder bedrifter som kan bli rammet av problemet om snarest å begynne å kartlegge situasjonen. Det er her Standardiseringsforbundets hefte kommer inn. Det retter seg primært til den dataansvarlige og beskriver hvilke 2000-problemer som kan finnes i datasystemene, og hvilke tiltak som kan tas for å bote på dem.

Heftet bygger på den britiske søsterorganisasjonens oppskriftsbok «Managing year 2000 Conformity», melder nyhetsbyrået News Wire.

Stor etterspørsel
Markedssjef Jørn Bjerknæs i Nordic Software Partner as, har hatt meget stor pågang angående 2000 problemene.

– Vi mener at det fortsatt finnes ledig kapasitet hos datafirmaer for å kvalitetssikre og teste datasystemer. Det viktigste er at den enkelte IT-ansvarlig innser at dette er et problem som meget vel kan ramme deres bedrift, og at de må gjøre noe med det nå, sier Bjerknæs.

Dette er år 2000-problemet
Problemet kommer fra snarveiene som systemutviklerne av dataprogrammer pleide å ta. For å spare minneplass forkortet de årstall til to tall, slik at 1999 ble 99. Uheldigvis kommer datamaskinene til å lese år 2000 som år 00, og det kan føre til datakollaps ved årtusenskiftet.

Analyseselskapet Gartner Group anslår at norsk næringsliv må bruke 60 milliarder kroner for å hindre et datakollaps.