Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fire vil ha NSB-fiber

OSLO: En avtale om å leie ut den såkalte NSB-fiberen er bare noen få uker unna, skal vi tro Jernbaneverket. De er nå i samtaler med ElTele, Tele2, NetCom og Telia Norge og utelukker ikke at en avtale vil være i boks med det første.

tog
Arbeidet med å leie ut den ledige kapasiteten i Jernbaneverkets fibernett har pågått siden samferdselsminister Odd Einar Dørum ga klarsignal i slutten av januar. Nå begynner tingene å gå seg til, og verket har navnet på fire selskaper på blokka.

– Jeg vil ikke si at vi forhandler, men vi er i samtaler med ElTele, Tele2, NetCom og Telia Norge. Og vi snakker ikke mer med en av disse aktørene enn vi gjør med de andre, sier Jernbaneverkets telesjef Håkon Grimstad til Telecom Revy.

Like sjanser
Og det tolker vi slik at alle fire aktører er aktuelle som leietakere i fibernettet. Noen eksklusiv avtale vil neppe bli inngått. Det hadde Telenor, og avtalen mellom NSB og Telenor ble klaget inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA. Denne avtalen ble senere brutt.

Dermed er det fullt mulig at alle de fire som nå er interessert i å leie kapasitet får til en avtale.

– Jeg kan ikke si så mye, men det er i alle fall progresjon i samtalene, og jeg håper det ikke tar så mange uker før vi har en intensjonsavtale klar, opplyser Grimstad.

Penger i banken
Det er vrient å anslå inntektspotensialet for Jernbaneverket, men tallene som har kommet frem varierer fra noen titalls millioner til flere hundre millioner kroner. Det blir altså penger i banken, spørsmålet er bare hvor mye. I utgangspunktet eier Jernbaneverket fiberkablene for å sikre sitt eget kommunikasjonsbehov, men det finnes ledig kapasitet – og den skal leies ut.

– Det er to ting som er helt klart i dag. Det ene er at vi er eksisterende i marked. Det andre er at vi er i konstruktiv dialog med mange, sier Grimstad. Og beklager at han ikke kan være mer utdypende.
Stikkord: Mobil