Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Raskere datanett for SMB

TELEGRAM: Små og mellomstore bedrifter (SMB) med behov for høy datahastighet på nettet får nå et alternativ til ISDN. I løpet av mars starter Telenor, i samarbeid med Telia, uttesting av bredbåndsaksess.

Allerede høsten 1998 kan et kommersielt tilbud om bredbåndsaksess være et faktum. Eventuell videre utbygging vil være avhengig av etterspørsel i markedet, regulatoriske rammevilkår og modenheten til teknologien, melder Telenor.

50 testbrukere
Prøveprosjekt går ut på å etablere en bredbånds aksesstjeneste basert på ADSL-teknologi over kobberkabler.

I alt 50 kunder vil være med i prøveprosjektet, som er planlagt å vare ut året. Telenor Nett AS er ansvarlig for prosjektet, i samarbeid med Telenor Nextel AS og Telia Norge AS.

Dyrere – men raskere
Hensikten med prøveprosjektet er å teste ut teknologien og det markedsmessige potensialet. Båndbredden Telenor tester ut er maksimalt 2Mbit/s til kunde og maksimalt 640 Kbit/s fra kunden, men teknologien har i seg selv potensiale for langt større båndbredde.

Produktet vil være rettet mot små og mellomstore bedrifter med behov for høy datahastighet. Prisen for et eventuelt kommersielt produkt vil være høyere enn ISDN.

Nye tjenester
En videreføring av ISDN er at man ved hjelp av ADSL-teknologi kan få enda større overføringskapasitet over samme kabel. Et ISDN-abonnement skal med tiden kunne oppgraderes til å inkludere ADSL.

Med ADSL blir det økt hastighet mot Internett og bedrifters lokalnett, og etterhvert vil det komme nye tjenester som “video-på-forespørsel”.

ISDN i bunnen
I fremtiden vil kundene få mulighet til å oppgradere til ADSL, men det vil likevel være nødvendig med et ISDN/telefoni-abonnement for vanlig telefoni.

ISDN vil fortsatt være grunnlaget for moderne telefoni for de fleste hjemmekontorløsninger, tjenester som alarm, to telefonlinjer, flere nummer og spesifisert regning.

ADSL
Assymmetric Digital Subscriber Line er en teknologi som muliggjør rask overføring av såvel data som telefoni og ISDN på det samme kobberparet som du har inn i ditt hus eller bedrift.

Data overføres asymmetrisk, det vil si at du får større hastighet/båndbredde til deg enn det du sender til nettet. Dette samsvarer bra med at de aller fleste bruksområder på internett i dag er søk- og nedlastingsorienterte.
Stikkord: Mobil