Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Næringshage skal skape IT-vekst

TELEGRAM: Landets første næringshage kan bli etablert innen året. Informasjonsteknologi vil være et nøkkelord for industrihagene, selv om konseptet ikke kun er rettet mot IT-bedrifter.

Det statseide investeringsselskapet Siva (Selskapet for industrivekst) i Trondheim står ifølge Adresseavisen bak nyskapningen som har fått full tilslutning i den politiske ledelsen i Kommunaldepartementet.

Adm. direktør Harald Kjeldstad i Siva opplyser til Adresseavisen at målet er å etablere omlag 20 næringshager med minimum 20-30 ansatte i løpet av året. Investeringene i hver park vil bli på omlag ti millioner kroner.

Minst – er best
Etter at det de siste årene er etablert en rekke industri- og næringsparker landet over der flere bedrifter går sammen og deler på en del av fellesutgiftene, og sammen skaper et industrielt miljø, er turen nå kommet til de minste bedriftene og mindre kommuner.

Næringshagene er tenkt plassert utenfor de store byene, men det understrekes fra Sivas side at det er nødvendig med et visst befolkningsgrunnlag for å etablere en slik hage. Derfor vil ikke dette opplegget passe for de aller minste kommunene.

Hindre fraflytting
Planen går ut på at mikrobedrifter med fra en til ti ansatte får kontor i det samme bygget, og sammen skal de kunne etablere et fruktbart miljø som skal kunne holde på kvalifisert arbeidskraft som ellers ville ha flyttet fra kommunen.

Informasjonsteknologi (IT) skal være et sentralt verkøy i industrihagene, men Kjeldstad understreker overfor Adresseavisen at det dermed ikke betyr at det bare er IT-bedrifter man er ute etter.