Annonse


Mips vant mot Tollen

Det var i 1996 at Bergen distriktstollsted ved et bokettersyn hos Mips fant ut at dataselskapet skulle ha betalt nærmere 700.000 kroner i høyttaler- og forsterkeravgift de siste to årene.

Dessuten ble selskapet pålagt å betale tilleggsavgift og renter, totalt 1,4 millioner kroner.

Forskjellsbehandling
Bergen distriktstollsted var et av de få i landet som praktiserte innkrevingen av den såkalte forsterkeravgiften på høyttalere til montering i personlige datamaskiner. Oslo for eksempel, praktiserte regelverket på en annen måte.

Mips, med støtte fra Kontor og Datateknisk Landsforening (KDL) klaget vedtaket inn for Toll- og avgiftsdirektoratet, med bakgrunn i den forskjellsbehandlingen som selskapet mente seg utsatt for.

Annonse


Lang saksbehandling
Etter halvannet års saksbehandling, har direktoratet omsider gitt Mips medhold. Direktoratet mener at det lokale tollstedet ikke hadde grunnlag for å etterberegne avgiften, melder Bergens Tidende.

Ikke tilleggsavgift
Det Mips måtte betale i tilleggsavgift, altså nærmere 700.000 kroner. Dette vil selskapet imidlertid ikke få tilbakebetalt.

Mips vurderer nå om selskapet skal klage denne delen av avgjørelsen, i følge adm. dir. Erik Nilsen. Tanken på en ny, tidkrevende saksbehandlingsrunde gjør imidlertid at han vurderer å droppe saken.

Nytt regelverk
Reglene for innkreving av forsterkeravgift på høyttalere er nå endret, delvis som følge av denne saken, og som følge av påtrykk fra KDL.

Annonse