Hopp til navigasjon Hopp til innhold

IT-Fornebu sterke nok

OSLO: Næringsminister Lars Sponheim (bildet) slo klart fast på en pressekonferanse onsdag formiddag at initiativtakerne bak IT-Fornebu er sterke nok til å klare seg uten offentlig støtte.

Sponheim, Lars ny
Sponheim understreket at han er positiv til alle initiativer som kan sette fokus på IT i Norge, men ga ingen direkte støtte til et IT-senter på Fornebu. Han begrenset seg til å si at Fornebu er én av mange interessante nærings-tomter i Norge.

– Det er klart at det blir en IT-satsning på Fornebu, men jeg tror det blir i form av en næringspark, finansiert av private midler. Jeg vil ikke bidra til noe offentlig universitet på Fornebu, sa ministeren da IT-planen «Norge – en utkant i forkant» ble presentert.

Distriktsvennlig teknologi
– Selv om dette er en teknologi som er genuint desentral i sin natur, virker økonomien slik at sentralisering er fristende. Vi trenger offentlige initiativer for for å bidra til å dimensjonere det som skjer på Fornebu at det ikke blir til skade for andre deler av landet, sa Sponheim.

– Det er fortsatt for sterk fokus på veier i distriktene. IT gir mulighet til å skape gode leveforhold uansett hvor man jobber. Dette bør det fokuseres mer på. I min hjembygd kjenner jeg bedrifter som leverer sitt arbeid via epost til Djakarta ved dagens slutt. De har ingen interesse av mellomlanding på Fornebu, sier Sponheim.

Sterke nok sjøl
– Vi må stille spørsmålet: Hvor er det myndighetene bør sette inn krefter, og hvor er det krefter nok i seg sjøl. På Fornebu er det sterke nok krefter i sving til å ordne seg sjøl. Men for all del, det er interessant nok det som skjer av utvikling av ideer på Fornebu, sier Sponheim på spørsmål fra Dagens Telecom om støtte til IT-Fornebu.

– Vi bruker milliarder på støtte til rederinæringen i dag. Dette er et tankekors i forbindelse med eventuell offentlig hjelp til IT-prosjektet på Fornebu, la han til.