Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bill Gates ble grillet

OSLO: – Ingen eier fabrikken som lager gode ideer, sa Microsofts leder Bill Gates (bildet) da han møtte i en høring for det amerikanske senatets juridiske komite tirsdag. Han benektet konkurrentenes påstand om at Microsoft er et monopol.

Gates, Bill NY2
Microsoft granskes av det amerikanske justisdepartementet for å ha brukt sin styrke til illojal konkurranse mot Netscape. Mandag fikk justisdepartementet støtte fra 27 delstater.

Tirsdag kjempet leder for amerikansk IT-industri om å få det amerikanske senatet i tale. Bill Gates og fire andre fremtredende ledere i dataindustrien var invitert av Orrin Hatch, en republikansk senator fra Utah, som har markert seg som en krass kritiker av Microsoft.

Midlertidig
– Vi begrenser ikke på noen måte noen fra å tilby Netscape på sine system. Microsofts stilling som ledende på programvaremarkedet er bare midlertidig, og dersom vi ikke fortsatt er innovative og tilbyr våre produkter til stadig lavere priser, så vil vi bli utkonkurrert av Java, eller en annen konkurrent, sa Gates.

Ødelegger
Men styreformennene i Sun og Netscape var ikke enige med Gates.
Scott McNealy i Sun og James Barksdale i Netscape gikk til angrep på Gates påstander om at markedet var åpent for alle.

– Bare en monopolist kan bestemme seg for å bremse en bransje ved å gi bort sine programmer, sa Suns McNealy.

– Vi ønsker ikke en situasjon der et monopol på en del av markedet forhindrer oss i å nå fram på en annen del.

Netscapes leder Jim Barksdale hevdet Microsoft gjorde alt for å drive dem ut av markedet for nettlesere.

Utnyttet styrke
Både McNealy og Barksdale var enige om at Windows dominerte markedet for operativsystem, og de gikk også til angrep på Gates påstander om at det var konkurranse på denne delen av markedet.

– Prisen for å bytte operativsystem er for høy. På den måten er dette en monopol som vil vare lenge. Det vil være like enkelt som å skifte språk i USA!

Støtte
De første timene av høringen gikk med på å diskutere påstander om at Microsoft har hindret nettleverandører og produsenter av datamaskiner å levere Netscapes program til sine brukere.

Flere senatorer hevdet at medlemmer av deres stab var blitt fortalt av selgere fra Dell at de ikke hadde lov til å levere Netscapes Navigator på maskinene de solgte.

Styreformannen benektet
Men styreformann Michael Dell benektet at han eller hans selskap hadde undertegnet noen kontrakt med Microsoft som stoppet dem i å levere andre nettprogram. Dells innlegg ble et forsvar for Microsoft fordi selskapet gjør det mulig å standardisere produktene.

Microsoft hadde bedt om at Michael Dell og Doug Burgum fra Great Plains Software skulle møte for komiteen som en motvekt mot Netscapes og Suns ledere.

Stopp monopolet!
Barksdale og McNealy ba senatskomiteen om å bruke eksisterende lover mot Gates og Microsoft.

– Vi ber ikke om nye lover. Vi ber bare om at de lovene som er der i dag blir brukt.

– Jeg tror ikke Mr. Gates kan bevise at hans selskap ikke er et monopol, og jeg tror ikke at Mr. Gates kan bevise at han ikke har brukt dette monopolet til å utvide sin makt og forbedre sin posisjon, sa Netscapes leder Jim Barksdale.