Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Data, tele og TV fra én plugg

OSLO: Under Cebit-messen vil flere produsenter presentere kablingssystemer for 250 MHz kategori 6 og 750 MHz kategori 7, men i Norge installerer Telesafe allerede 1 GHz-systemer. Standardene vil først være klare mot slutten av år 2000.

– Vi har allerede solgt flere CMG-løsninger til oljeplattformer. De vil kombinere data, telefon og hele kabel-TV-spekteret opp til 860 MHz i en kabel, med alle tjenester tilgjengelige fra samme plugg, sier salgsdirektør Jan-Eirik Løype hos Telesafe.

– Nylig underskrev Telesafe en avtale med GECO som vil installere systemet på sine skip. Systemet er dessuten velegnet for hoteller, sykehus, skoler og universiteter. Vi drøfter nå installasjon i et større svensk boligfelt, forteller Løype.

Koster mer
Han antyder at prisen vil ligge 20 prosent høyere enn en løsning med 2 x 4 par kategori 5.

Dagens kategori 5 går bare opp til 100 MHz. Antall MHz (millioner svingninger i sekundet) kan ikke helt sammenliknes med Mbits (megabit i sekundet), men høyere frekvens betyr også større båndbredde målt i bit per sekund.

Telesafe med 1 GHz
Telesafe kan dokumentere at CMG presterer opptil 1 GHz.

– Det ligger så langt over den foreslåtte kategori 7-standarden at vi trygt kan gå god for den, sier Løype, som foreløpig er alene om å tilby en slik løsning i Norge.

Ny standard
– I oktober ble den internasjonale standardiseringskomiteen ISO/IEC enige om å definere de nye kablingsstandardene kategori 6 til 200 MHz og kategori 7 til 600 MHz. Da ISO/IEC igjen møttes i midten av januar, vedtok den imidlertid å spesifisere verdier opp til over henholdsvis 250 og 750 MHz (negativ ACR), for respektive klasse E- og F-samband, sier overingeniør Atle Årnes hos Post- og teletilsynet til Telecom Revy.

Endelig vedtak i år 2000
Årnes er formann i den norske standardiseringskomiteen som arbeider med kablingssystemer.

I slutten av mai skal ISO/IEC møtes på nytt. Men det er mange som skal si sitt, før de kan enes om en standard.

– Endelig vedtak er ikke ventet før et godt stykke ut i år 2000, sier han.

Kat. 7 fra Telesafe og BKS
Allerede under Cebit i slutten av mars, ventes flere leverandører å presentere kablingssystemer for kategori 6 og 7:

– Kablene er greie nok, men det er fremdeles store problemer med kontaktene som kopler kablene til utstyret, sier Atle Årnes.

Han oppfordrer til forsiktighet: – Sjekk spesifikasjonene nøye, hvis du ønsker noe mer enn kategori 5.

Flere muligheter for kat. 7
Jan-Eirik Løype samtykker i at kontaktene er problemet:

– Jeg kjenner foreløpig ikke til noen gode løsninger for kategori 6, men for kategori 7 finnes det flere. De to best dokumenterte er TeleSafes egen CMG, og den sveitsiske BKS, som begge er kommersielt tilgjengelige, sier Løype.

– Ellers finnes det både en tysk, en fransk og en amerikansk prototype.

Stikkord: Mobil