Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobilnettene stopper

OSLO: – GSM 1800 og dual-band-teknologiene kommer til å bli stadig viktigere i det nordiske mobilmarkedet det neste året. Men det er først og fremst viktig for operatørene, sier Norden-sjef Zeth Nyström (bildet) i Motorola.

Nystrøm, Zeth
– Sett fra brukernes standpunkt er det mindre viktig, i hvert fall i første omgang. Men GSM-tettheten er så stor i Norden at man er avhengig av dual-band-teknologi hvis ikke mobilnettene skal stoppe helt opp.

Tabber
For Motorola er dual-band imidlertid svært viktig. Dette er teknologien som skal få selskapet tilbake igjen på plass i det nordiske markedet. En rekke strategiske og produktmessige tabber på midten av nittitallet har gjort at selskapet har mistet mesteparten av markedet til konkurrenter som Nokia og Ericsson.

– Akkurat nå vet vi at operatørene satser mye på dual-band. I Sverige har Telia allerede startet sitt nett, mens Comviq er i ferd med å installere nettet. Motorola leverer infrastruktur til Comviq, og vi har allerede levert mer enn 5000 av våre 8900-modeller til internt bruk i Telia, sier Nyström.

To leverandører
Det er faktisk bare Motorola som er i stand til å levere dual-band-telefoner med automatisk frekvensskifte i dag. Neste leverandør, tyske Bosch Telekom, er riktignok like rundt hjørnet, men foreløpig har Motorola hatt fordel av å være alene i markedet.

– Vi kommer til å introdusere minst 3 nye modeller med dual-band på Cebit, det vi selv kaller 3.generasjons dual-band, sier Nystr¯m.

Gir mange muligheter
– Tobånds-teknolgien gir tilgang til økt tjenestetilbud, bedre talekvalitet og raskere data. Det er til sammen en lang rekke muligheter som ligger i kombinasjonen GSM 1800 og 900. Ikke minst viktig er det at mange av dagens mobiloperatører kan konkurrere direkte med tradisjonelle fasttelefoni-operatører, siden det er enklere å legge inn hjemmesone-teknologi i GSM 1800.

Til sammen vil det på et par års sikt, i tiden frem mot UMTS, være en lang rekke fordeler både for brukere og operatører, etterhvert som GSM 1800 bli etablert. Men i første rekke er teknologien til operatørenes fordel, sier Zeth Nyström.
Stikkord: Mobil