Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobil-Internett snart her

OSLO: Ericsson offentliggjør nå detaljer og spesifikasjoner for Wireless Applications Protocol (WAP). Dermed rykker en åpen standard for trådløs Internett nærmere.

I juni i fjor slo Nokia, Ericsson og Motorola seg sammen med programvarehuset Unwired Planet for å skape Wireless Applications Protocol, basert på Unwired Planets løsninger for nettlesere og HTML-alternativ for mobile terminaler med liten skjerm.

En måned senere kom leverandører som Alcatel, Mitsubishi, Nortel, Philips og Siemens med i alliansen. Nå er selve standarden på det nærmeste ferdig.

Grensesnitt
WAP skal lage et direkte grensesnitt mellom en TCP/IP-applikasjon, i praksis Internett, og enhver type mobiltelefon, uansett hvilket system selve telefonen er basert på. Og det er snakk om mer enn bare surfing på nettet i sanntid.

Ifølge WAP-alliansen skal det også bli mulig å få overført e-post og andre, mindre interaktive Internett-applikasjoner, via SMS i GSM-systemet, eller tilsvarende løsninger i andre mobilsystemer.

Microbrowser
Etterhvert skal WAP komme med spesifikasjoner for såvel transport- som sesjons-nivåene i OSI-modellen, i tillegg til at det også skal legges inn en rekke sikkerhets-funksjoner.

På toppen av nettverks-nivåene vil man få definert et programvarenivå som omfatter en nettleser for små skjermer (microbrowser), programmeringsspråk (scripting), samt plass for verdiøkende tjenester og innholdsdefinisjoner.

Tilpassningsdyktig
Hensikten har hele tiden vært å gjøre WAP så skalerbart som mulig, slik at man skal kunne utnytte en rekke forskjellige standarder når det gjelder skjermstørrelse og dataoverførings-hastighet. Man skal kunne få tjenester til å fungere såvel på en-linjes tekstskjermer som i de mer sofistikerte display-alternativene i de smarte telefonene som etterhvert kommer.

Versjon 1.0 til våren
Når Ericsson nå har offentliggjort den foreløpige spesifikasjonen, regner selskapet at fase 1 av arbeidet med WAP er avsluttet. I neste omgang venter man på feedback og ytterligere innspill før den endelige versjon 1.0 av WAP i løpet av våren skal være klar.

Riktignok har eksempelvis Alcatel allerede lansert sin første «WAP-tilpassede» telefon, men denne vil ikke være ferdig før WAP-spesifikasjonen er helt klar.