Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Java på GSM’en

CANNES: Nylig gikk GSM World Congress av stabelen i Cannes i Frankrike. Noe av det “hotteste” i år var presentasjon av Javabaserte kortløsninger til mobiltelefoner. Kortene kan gi telefonen nye bruksområder og kan programmeres via GSM-nettet, forsikrer Margaret Rice-Jones i De La Rue Card Systems

Kortprodusenten De la Rue Card systems introduserte under GSM World Congress verdens første Java-drevne verktøykasse for SIM-kort. Det er første gang Java brukes som programmeringsspråk til GSM-kort.

Åpen standard
– At Java er valgt som programmeringsspråk gjør at nettoperatørene, eller andre som ønsker det, enkelt kan legge inn nye funksjoner i GSM-telefonene, sier markedsdirektør Margaret Rice-Jones i De La Rue Card Systems.

– Det blir enklere for tredjeparts tjenesteleverandører å tilby nye funksjoner for mobiltelefonbrukeren. Vi tenker her for eksempel på de som sender reklame over GSM-nettet. Vi bryr oss ikke om hvem som legger inn nye funksjoner. Det programvareleverandører og nettoperatørene trenger er verktøykassen, sier Rice-Jones.

Pakkeløsning
Totalpakken fra De La Rue systems inneholder forhåndsdefinerte applikasjoner, en Java-drevet SIM-verktøykasse for kort, et utviklingsverktøy og et administrasjonsprogram for trŒdl¿s GSM-overf¿ring av nye applikasjoner til brukeren.

– Det finnes andre programmerbare kort-løsninger på markedet, men disse er basert på proprietære løsninger – mens Java har en åpen struktur. Verktøykassen gjør at nye tilleggstjenester til abonnenten kan lastes ned i telefonen via GSM-nettet. Hvilke tilleggstjenester hver enkelt abonnent bruker, kan endres eller slettes.

Tekstbasert
– Fra høsten får vi mobiltelefoner med to kort. Det ene er et tradisjonelt SIM-kort. Det andre Javabaserte kortet kan brukes til overf¿ring av tekstbasert informasjon. Vi tenker oss her at abonnentene for eksempel er interessert i værmeldinger, ruteinformasjon og formidling av elektronisk post.

Det mest aktuelle bruksområdet er til sikre betalingstransaksjoner ved at senderens identitet med passordbeskyttelse ligger i kortet.

I WAP Forum
– For e-post-håndtering arbeider vi sammen med firmaet SendIT. En aktuell løsning er at lengre meldinger automatisk deles opp i mindre enheter og overf¿res til telefonen som flere SMS-meldinger.

– Vi arbeider også i WAP Forum (Wireless Application Protocol) for å få fram standarder for en minimal web-browser. Her gjenstår mye arbeid. Vi må derfor drive kvalifisert gjetting for å kunne presentere foreløpige løsninger som gagner brukerne.

Mer håndterlig
– WAP-standarden gjør at alle tyngre skjermbilder minimaliseres og all grafikk sorteres ut. Skjermbildene blir dermed mer håndterlige og oversiktlige, enten brukeren ønsker informasjon overført til mobiltelefonen eller til mini-PCen sin, sier Rice-Jones.