Digitale kameraer fra A til Å

– Med sin nye Camedia C-1400L utfordrer Olympus vårt favorittkamera så langt, Fujix DS-300. Den er mindre, lettere, billigere, har speilreflekssøker, innebygd LCD-skjerm og en CCD-brikke med flere bildepunkter enn Fuji-en, skriver Kai Thon i Fotografis test.

Megapixel
Det nye elementet med megapixel-kameraer er at de nærmer seg vanlige profesjonelle kameraer i funksjonalitet og at de har fått en oppløsning som gjør at du får gode bilder også om du overfører dem til papirbaserte medier.

Med de nye megapixel-kameraene kan vi for eksempel gjengi bilder over 20 og 27 cm bredde i vårt moderorgan, Telecom Revy. Dette gjelder altså avistrykk. Vi har hatt et par tidligere kameraer i bruk. De har kun dugd til svært små bilder på trykk, mens de holder til digital framvisning der skjermoppløsningen setter klare begrensinger for hva du kan oppnå.

I denne testen varierer oppløsningen fra 250.000 pixels til 1,4 millioner pixels. De billigste har med andre ord bare femteparten av opplsøningen til de beste.

Funksjonelt
De beste og dyreste kameraene er nå utstyrt med zoom. Olympusen med 3x zoom eller 35 mm – 110 mm. De har blitzer med en rekkevidde på 3-5 meter. Brukbart til mange formål. De har speilrefleks og sant bilde i søkeren. I tillegg har de er blitt stadig mer brukervennlige.

De billigste kameraene har ofte svake linser med bare en fast innstilling. De tegner ikke alltid like skarpt. De har meget svake blitzer og ofte begrenset lagringskapasitet.

Lavere eksponeringshurtighet
På en Olympus derimot, kan du på et utskiftbart lagringskort lagre 4 bilder i maksimal oppløsning og hele 49 bilder i minste oppløsning.

En begrensning med de fleste digitale kameraer er eksponeringshurtigheten. Den er mye lavere enn på vanlige kameraer i samme prisklasse.

Annonse
Annonse