Win 98-koden klar i mars

WIN-UPDATE.gif

WIN-UPDATE.gifNorske datajournalister fikk forrige uke tredjebetaten av Windows 98 fra Anders Arlberg, Microsofts produktsjef for Windows og NT Workstation i Norden. CD ROM-en med Windows 98 Beta 3 er den samme som norske PC-interesserte snart kan bestille og utprøve som ledd i Microsofts Consumer Preview Program.

I slutten av mars vil betaen bli tilbudt for om lag 200 kroner.

Build 1686 er klar
Det er build 1650 av betaen som nå distribueres i Norge. Utviklerne har forlengst bygd build 1686. Denne uka fikk 30.000 tekniske betatestere Release Candidate 0 (RC-0).

Microsoft er altså snart ferdig med den endelige koden, og har flyttet de fleste utviklerne over til NT 5.0. Mye av Win 98-koden er identisk med NT 5.0, men grafikk går fortsatt raskere i Win 98 enn i NT.

Win 98 med popcorn
Mange venter at den ferdige koden vil foreligge i begynnelsen av april.

Microsoft skal vise Win 98 på CeBIT-messa i Hanover 19.-25. mars. Lørdag 4. april skal Microsoft demonstrere Win 98 i 38 amerikanske og kanadiske kinoer, med gratis brus og popcorn attåt. Den endelige utgivelsen ventes ved månedsskiftet april/mai. Norsk versjon ventes 1-2 måneder senere.

Bare for enbrukere
– Win 98 er beregnet på enbrukermaskiner. Alle som er koplet opp i nettverk, bør bruke NT Workstation så framt de har kraftige nok maskiner eller bruker DOS-programmer som ikke kjører under NT, sier Ole Tomm Seierstad hos Microsoft Norge.

Han fremholder at NT er mer stabil og billigere i drift. Bare 70 prosent av de norske PCene er oppgradert til Windows 95 eller NT.

Når PCen går i surr
Anders Arlberg understreker at Win 98 ennå ikke er et helt ferdig produkt:

– Men betaen kan trygt installeres over gamle Windows-versjoner. Hvis noe skjærer seg, er det bare å «restaurere» den gamle versjonen, forsikrer Arlberg. Bare 700 av de første 10.000 Beta-brukerne skal ha hatt behov for support.

Plug-and-play
Win 98s imponerende installasjonsprosedyre fant straks alle komponentene i vår PC, installerte drivere og satte opp programmene. Operativsystem og drivere kan automatisk oppdateres fra nettet. Win 98 støtter 3D-kort, USB, DVD og annen ny teknologi som ennå ikke er ikke vanlig i PCene.

Lynrask oppstart
Win 98-grensesnittet er nærmest identisk med Win 95 med Internet Explorer 4, men under overflaten er det mange forandringer. Win 98 starter og avslutter mye raskere enn Win 95.

Operativsystemet optimaliserer hvordan programmene du oftest bruker, er lagret på harddisken. Resultatet er at Word i beste fall starter 40–50 prosent raskere.

Sparer diskplass
Filsystemet FAT32 som vi kjenner fra før, utnytter disken opptil 35 prosent bedre. Med Win 95 måtte vi reformatere disken og installere programmene på nytt, før vi kunne dra nytte av det. Win 98 følges imidlertid av et konverteringsprogram for FAT32.

Win 98 har begrenset støtte for nulladministrasjon. Operativsystemet blir ikke supplert med denne funksjonaliteten før den er ferdigutviklet for NT 5.0.

Integrert WebTV
Win 98 er helintegrert med Internett, og forvandler en velutstyrt PC til et heftig underholdningssenter med grafikk og lyd i stjerneklassen. Programvaren WebTV for Windows integrerer interaktive programguider på Internett med en TV-mottaker i PCen.

Microsoft vil selge Win 98 billig til produsenter som utstyrer sine PCer med TV-mottaker.

Ikke vår business?
Foreløpig fungerer systemet bare for den amerikanske NTSC-standarden. TV-selskapene bestemmer hvor raskt vi får det til Europa.

– Det er ikke vår business å sende TV, – i hvert fall ikke i Norge, sier Ole Tomm Seierstad hos Microsoft Norge.

Annonse
Annonse
Annonse