Annonse


Hvilke former for tilknytning finnes?

Disse leverandørene gir deg tilgang til tjenestene på Internett, men du må også ha en fysisk kobling mellom deg og din internettleverandør.

Dette skjer som regel via telenettet (såkalt oppringt samband via et modem eller et ISDN-kort) eller via en fastlinje. Dette betyr at både din internettleverandør og din teleoperatør skal ha penger.

Oppringt eller fast?
Et oppringt samband er i utgangspunktet den billigste løsningen, og koster fra 250 til 3.500 kroner i året, og du kan bruke abonnementet så mye du vil.

Dette krever bare at du har et modem eller ett ISDN-kort, som gjerne inkluderes når du kjøper et internettabonnement. I tillegg kommer tellerskritt til din lokale teleoperatør for den tiden du bruker. For de fleste er det vel her den største kostnaden ligger.

En fastlinje koster mer, typisk 6.000 kroner per måned og oppover, avhengig av hvor stor hastighet/kapasitet du ønsker. I tillegg må du ha en såkalt ruter, en boks som sørger for at dine internettforespørsler kommer til rett plass.

Denne koster typisk mellom 5.000 og 10.000 kroner i innkjøp, men kan ofte leies/lånes av aksessleverandøren. Fordelen med fastlinje er en raskere og mer stabil forbindelse mot omverdenen.

Med oppringt samband løper tellerskrittene mens du bruker Internett, mens du med en fastlinje som regel betaler like mye uansett hvor mye du bruker den. Dette kan dog variere fra aksessleverandør til aksessleverandør, avhengig av hvilken abonnementsform du har valgt.

Regn på tiden
Hvis du har oppringte internettlinjer stående åpne mer eller mindre hele dagen koster det fort like mye som en fastlinje vil koste. I hundrevis av norske bedrifter har mange ansatte hver sin oppringte modemforbindelse på sitt kontor. For de langt fleste av disse er det store penger å spare på å enten dele en eller flere oppringte linjer, eller gå over til en fastlinje.

Kvasirs oversikt over aksessleverandører

Annonse


Annonse


Annonse