Annonse


Vil bli rik på bytting

Et eget nettverk for «barter-handel» er under oppbygging i Norge. Dette er en omsetningsform som har tatt seg opp igjen i USA og en rekke andre land de siste årene.

Med lisens til å bytte
– Den moderne utgaven av gammeldags byttehandel er basert på elektronikk og avansert markedsføring, uttaler daglig leder Jens N. Engelstad i Norsk Barter Sentral.

NBS har fått lisens til samarbeid fra det amerikansk selskapet Itex, og har også lisens til å starte et tilsvarende nett i Sverige og har dessuten opsjon på å gjøre det samme i Danmark, Finland og Island, sa Engelstad da den nye markedsplassen ble presentert på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Valg
Systemet gir bedrifter mulighet til kjøp og salg via et nettverk som er åpent for medlemmer.

Annonse


-I moderne barter-handel er ikke medlemmene henvist til å kjøpe fra samme person eller selskap som de selger til, sier Engelstad som understreker at medlemmene kan handle med et hvilket som helst annet medlem i nettverket.

NBS tar hånd om drift, salg, markedsføring og informasjon – blant annet på Internett. Selve handelen og oppgjøret skjer via fax, telefon eller med egne bartersjekker. I løpet av året blir det også mulig å benytte seg av elektroniske betalingskort, Internett og e-mail, sier Engelstad.

Nettverk
I Nord-Amerika er 400.000 medlemsbedrifter, de fleste små og mellomstore,tilknyttet mer enn 400 nettverk – og de barter-handler årlig for 50 milliarder kroner, melder NBS.

Det er det største av nettene, ITEX Corp. med 50.000 medlemsbedrifter i 21 land, som nå får en norsk lisenstager. Initiativtager er bank- og shipping-mannen Jens N. Engelstad som har fått en gruppe andre investorer med på prosjektet. NBS forventer å ha 400 medlemmer innen utgangen av 1998 og rundt 2000 i 2005.

Annonse