Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil bli rik på bytting

OSLO: Norsk Barter Sentral satser på god gammeldags byttehandel basert på elektronikk og avansert markedsføring. Systemet skal gi bedrifter mulighet til kjøp og salg via et medlemsbasert nettverk.

Et eget nettverk for «barter-handel» er under oppbygging i Norge. Dette er en omsetningsform som har tatt seg opp igjen i USA og en rekke andre land de siste årene.

Med lisens til å bytte
– Den moderne utgaven av gammeldags byttehandel er basert på elektronikk og avansert markedsføring, uttaler daglig leder Jens N. Engelstad i Norsk Barter Sentral.

NBS har fått lisens til samarbeid fra det amerikansk selskapet Itex, og har også lisens til å starte et tilsvarende nett i Sverige og har dessuten opsjon på å gjøre det samme i Danmark, Finland og Island, sa Engelstad da den nye markedsplassen ble presentert på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Valg
Systemet gir bedrifter mulighet til kjøp og salg via et nettverk som er åpent for medlemmer.

-I moderne barter-handel er ikke medlemmene henvist til å kjøpe fra samme person eller selskap som de selger til, sier Engelstad som understreker at medlemmene kan handle med et hvilket som helst annet medlem i nettverket.

NBS tar hånd om drift, salg, markedsføring og informasjon – blant annet på Internett. Selve handelen og oppgjøret skjer via fax, telefon eller med egne bartersjekker. I løpet av året blir det også mulig å benytte seg av elektroniske betalingskort, Internett og e-mail, sier Engelstad.

Nettverk
I Nord-Amerika er 400.000 medlemsbedrifter, de fleste små og mellomstore,tilknyttet mer enn 400 nettverk – og de barter-handler årlig for 50 milliarder kroner, melder NBS.

Det er det største av nettene, ITEX Corp. med 50.000 medlemsbedrifter i 21 land, som nå får en norsk lisenstager. Initiativtager er bank- og shipping-mannen Jens N. Engelstad som har fått en gruppe andre investorer med på prosjektet. NBS forventer å ha 400 medlemmer innen utgangen av 1998 og rundt 2000 i 2005.