Deskill

Annonse


Storebror ser GSMen din

DeskillJoda, det er litt “storebror ser deg” over scenarioet. Men slett ikke utenkelig, skal vi tro Rolf Viste i Telecom Bergen. Han har søkt patent på en liten boks som han kaller mobilskanner. Den er på størrelse med en liten personsøker, og skal etter sigende ha evnen til å lete opp GSM-telefoner som ikke er slått av.

Vi har laget en prototype og har søkt patent på oppfinnelsen i Norge og i Danmark. Akkurat nå leter vi etter investorer slik at vi kan begynne å produsere skanneren, forteller Viste.

Talemaskin
Skanneren kan knyttes til en talemaskin som gir GSM-brukeren beskjed om å slå av telefonen. Talemaskinen kan for eksempel henges opp i en sykehuskorridor, på et utested eller i gate’en på en flyplass. Men det mest sannsynlige bruksområdet er en liten varsler som piper når en person med påslått GSM-telefon passerer en sensor.

– Vi har prøvd skanneren, som består av en boks, en bryter og en diode. Og boksen virker bra. Dioden lyser når den registrerer en GSM-telefon som er slått på, sier Viste, som har jobbet med boksen siden oktober i fjor. Gjennom firmaet Telecom Distribusjon, som Viste eier sammen med en dansk kollega, skal verden erobres – forhåpentligvis.

Annonse


Mobilskanneren kan også plasseres inne i flyet, fordi den ikke sender ut signaler som kan påvirke instrumenter i flyet, hevder Viste.

Patentsøkt
Viste har altså søkt patent på oppfinnelsen, og så langt har han ikke fått noen melding om at det finnes tilsvarende søknader i patentsystemet. Det betyr at Viste og hans danske kompanjong ligger godt an til å få registrert mobilskanneren.

Men en eventuell patentrettighet betyr ikke nødvendigvis at produktet virker hundre prosent slik oppfinnerne hevder.

Stort marked
Viste er nå ute i markedet for å hente penger til produksjonen. Han mener selv at han må ha opp mot to millioner kroner for å starte produksjonen av skanneren. Og det potensielle markedet er stort. Både flyselskaper, kirker, bibliotek og kafeer kan være potensielle kunder.

Ikke minst når de får høre prisen: Den kommer nemlig til å ligge rundt 2500 kroner.
Men et godt salg forutsetter selvsagt at produktet holder hva det lover. Dersom det er tilfelle, kan salgstallet bli høyt.

Etter hva Dagens Telecom forstår, har Viste allerede vært i kontakt med Braathen i et forsøk på å lansere mobilskanneren sin.

Annonse


Annonse


Annonse