Håvard Fossen

Annonse


Digital røntgen redder liv

Håvard FossenScenario: Du har kommet ut for en ulykke, har blitt skysset avgårde til sykehuset med ambulanse og har med livet fortsatt i behold havnet på røntgenavdelingen ved Vestfold sentralsykehus i Tønsberg. Der fotograferes du etter alle kunstens regler.

Øyeblikkelig får røntgenlegen bildene opp på de tre skjermene sine. Eksperten kommenterer bildene muntlig til datamaskinen, mens du trilles bortover gangen til kirurgen, eller hvem det nå er som er egnet til å lappe deg sammen. Når du legges opp på operasjonsbordet har legen allerede slått opp bildene på PCen sin, sett på skadene og hørt kommentaren fra røntgeneksperten. Behandlingen kan begynne.

Hurtig
Kjapt? Omtrent slik tolker vi prosjektleder og overlege ved radiologisk avdeling Jan Reidar Bjørkes beskrivelse av arbeidsflyten ved akutte tilfeller når den nye røntgenavdelingen ved sykehuset er i full drift.

Bjørke legger spesielt vekt på at bildene kan distribueres til 100-120 arbeidsstasjoner rundt om på sykehuset. Bildene er lagret i en sentral Oracle-database som i dag kjøres på svære unix-maskiner fra HP, og dermed er lette å finne tilbake til.

Annonse


Landets mest moderne
Vestfold Sentralsykehus vil ha en av landets mest moderne røntgenløsninger når det står klart. ATM (Asynkron Transfer Mode) benyttes for, som IT-sjef Audun Solerød sier det:

– Vi trengte noe som ga mer enn Fast Ethernet med sine 100 megabit/s. Han sier at det kun er de mest kritiske applikasjonene som er på ATM-nettet, mens resten av sykehuset enten har et 100 megabit/s stamnett eller er på gode gamle 10 megabit ethernet. Årsaken til at ikke ATM er valgt flere steder, er rett og slett at det koster mer.

Enkel oppgradering
Leverandøren av røntgenløsningen, Sektra ønsket ATM, og fikk det i selve røntgenavdelingen. I midten av nettverket, som fysisk sett består av både fiber og kategori 5 kopperkabler, sitter en sentral Cisco Catalyst 5500 svitsj. Den kan i følge Morten Monrad i Cisco Systems og Lasse Lien hos leverandøren Telenor Bedrift lett oppgraderes med mer ATM dersom behovet – eller økonomien – øker.

Standarder
Bjørke legger stor vekt på at det er brukt industristandard produkter overalt der det er mulig. Selv røntgenløsningen baserer seg på standarder, men som med så mange ferske løsninger:

– Standardene implementeres dessverre ikke likt av alle leverandører. En av våre største utfordringer har faktisk vært å få utstyr fra forskjellige firmaer til å jobbe sammen, sier han.

Hver eneste av arbeidsplassene til røntgenlegene har tre skjermer. To svarthvitt-skjermer med høy oppløsning for å vise bildene, og en for det administrative systemet, der pasientopplysningene ligger.

Drømme-lab
Jan Reidar Bjørke har også fått innredet to multimediarom som han ikke legger skjul på at han er stolt over, og som burde få enhver som driver med presentasjoner til å bli misunnelig.

Rommet består av en røntgenarbeidsplass med de tre skjermene, plassert slik at tilhørerne ser ansiktet til den som sitter og jobber eller foreleser. Samtidig ser tilhørerne, som kan være kommende røntgenleger, skjermbildene på tre 67 tommer store skjermer.

Funksjonelt
Bildene blir projisert bakfra ved hjelp av de seks første ASK 1280 som kom fra samlebåndet. Dette er en LCD-projektor med oppløsning på 1280×1024 punkter.

Selv om løsningen er beregnet til opplæring, er alt koblet opp til resten av anlegget, slik at multimedialaben både er en reservearbeidsplass for røntgenlegene og selvsagt kan benyttes til andre typer presentasjoner.

Billig!
Løsningen ser dyr ut, noe vi kommenterer.

– Faktisk er kostnadene per rom mindre enn det tradisjonelle lyskasser for å vise røntgenbilder koster. Men, vi kan benytte disse rommene til så mye mer, forklarer Bjørke, som gjerne tar imot besøk fra resten av helse-norge for å vise fram løsningene.

Blant fordelene med et digitalt røntgensystem finner vi at det ikke produserer avfall eller giftige fotokjemikalier. Bedre miljø, enklere distribusjon av bildene og lettere å finne dem er viktige årsaker til at løsningen er valgt.

Fakta: Vestfold Sentralsykehus
 • Antall ansatte: ca 1800
 • Antall innlagte: ca 15.850 per år
 • Antall konsultasjoner: ca 73.000 per år
 • Antall ansatte i IT-avdelingen: 8

  Fakta: Nettverket:
 • Fiberkabler og kategori 5 kopperkabler.
 • Protokoller som benyttes er 155 megabit/s ATM, 100 megabit/s ethernet og 10 megabit/s ethernet.
 • Elektronikken består av fire Cisco Catalyst 5500 svitsjer, fem Cisco Catalyst 3100 svitsjer, samt en Cisco 4700 ruter som benyttes til VLAN (virtuellt nettverk). I tillegg finnes endel gammel nettverkselektronikk ute i nettet, hovedsakelig fra Huges Lan Systems.
 • Lagringsbehov: anslagsvis 3-4 terrabyte per år.

  Annonse


 • Annonse


  Annonse