Scenario: Du har kommet ut for en ulykke, har blitt skysset avgårde til sykehuset med ambulanse og har med livet fortsatt i behold havnet på røntgenavdelingen ved Vestfold sentralsykehus i Tønsberg. Der fotograferes du etter alle kunstens regler.
Kjapt? Omtrent slik tolker vi prosjektleder og overlege ved radiologisk avdeling Jan Reidar Bjørkes beskrivelse av arbeidsflyten ved akutte tilfeller når den nye røntgenavdelingen ved sykehuset er i full drift. Bjørke legger spesielt vekt på at bildene kan distribueres til 100-120 arbeidsstasjoner rundt om på sykehuset. Bildene er lagret i en sentral Oracle-database som i dag kjøres på svære unix-maskiner fra HP, og dermed er lette å finne tilbake til.
Annonse
Vestfold Sentralsykehus vil ha en av landets mest moderne røntgenløsninger når det står klart. ATM (Asynkron Transfer Mode) benyttes for, som IT-sjef Audun Solerød sier det: – Vi trengte noe som ga mer enn Fast Ethernet med sine 100 megabit/s. Han sier at det kun er de mest kritiske applikasjonene som er på ATM-nettet, mens resten av sykehuset enten har et 100 megabit/s stamnett eller er på gode gamle 10 megabit ethernet. Årsaken til at ikke ATM er valgt flere steder, er rett og slett at det koster mer.Enkel oppgradering
Leverandøren av røntgenløsningen, Sektra ønsket ATM, og fikk det i selve røntgenavdelingen. I midten av nettverket, som fysisk sett består av både fiber og kategori 5 kopperkabler, sitter en sentral Cisco Catalyst 5500 svitsj. Den kan i følge Morten Monrad i Cisco Systems og Lasse Lien hos leverandøren Telenor Bedrift lett oppgraderes med mer ATM dersom behovet – eller økonomien – øker.
Bjørke legger stor vekt på at det er brukt industristandard produkter overalt der det er mulig. Selv røntgenløsningen baserer seg på standarder, men som med så mange ferske løsninger: – Standardene implementeres dessverre ikke likt av alle leverandører. En av våre største utfordringer har faktisk vært å få utstyr fra forskjellige firmaer til å jobbe sammen, sier han.Hver eneste av arbeidsplassene til røntgenlegene har tre skjermer. To svarthvitt-skjermer med høy oppløsning for å vise bildene, og en for det administrative systemet, der pasientopplysningene ligger.Drømme-lab
Jan Reidar Bjørke har også fått innredet to multimediarom som han ikke legger skjul på at han er stolt over, og som burde få enhver som driver med presentasjoner til å bli misunnelig.
Bildene blir projisert bakfra ved hjelp av de seks første ASK 1280 som kom fra samlebåndet. Dette er en LCD-projektor med oppløsning på 1280×1024 punkter. Selv om løsningen er beregnet til opplæring, er alt koblet opp til resten av anlegget, slik at multimedialaben både er en reservearbeidsplass for røntgenlegene og selvsagt kan benyttes til andre typer presentasjoner.Billig!
Løsningen ser dyr ut, noe vi kommenterer.
Annonse