Annonse


Kjempene slåss om de små

Windows CE fra Microsoft har i løpet av et års tid etablert seg som markedsleder. Den første versjonen av systemet hadde begrensede muligheter, men med 2.0 begynner programmet nå å nærme seg Windows 95 når det gjelder funksjonalitet. Man får skjerm på inntil 640×480 punkter, kan velge mellom farge eller svarthvitt. Problemet med fargeversjonen er imidlertid at batterilevetiden blir betydelig redusert. HP 620LX, med farger og Windows CE 2.0, har bare fire timers batterilevetid, en brøkdel av det man kan få ut av “gamle” 320 LX, som har monokrom LCD-skjerm og kjører CE 1.0.

For mange brukere er imidlertid Windows-kompabiliteten det viktigste momentet ved CE. Lommeversjoner av Word, Excel og PowerPoint følger blant annet med alle CE-baserte maskiner, installert i ROM.

PalmPilot fra 3Com er i løpet av det siste året blitt den store suksessen i markedet for pennbaserte PCer. Såvel Apple (Newton) som Microsoft (blant annet Pen PC) har prøvd seg på dette markedet, men det var altså den gamle modem-leverandøren US Robotics som måtte til for å gjøre suksess. US Robotics fusjonerte i 1997 med 3Com.

PalmPilot kommer med programvare for e-post, kostnadsoversikt, en PIM-pakke med prosjektstyring og kalender. Maskinen har ikke tastatur, men baserer seg på et eget program for håndskriftgjenkjenning, kalt Graffiti. Man kan også bruke pennen kombinert med et “pop-up” tastatur på skjermen.

Annonse


For øvrig har IBM inngått avtale med 3Com om å levere PalmPilot i IBM-versjon. Det er ventet at neste versjon av PalmPilot også vil inkludere fargeskjerm.

Britiske Psion ønsker ikke å gi seg i kampen mot Microsoft. Derfor har selskapet, i samarbeid med Novell, fått utviklet LinkWise, som gjør det mulig å bruke Psions maskiner sammen med data i en GroupWise-basert database. Brukeren kan sjekke sin e-post-kasse og synkronisere kalenderdata.

Dessuten er Psion i ferd med å lansere sin nye, 32-bits versjon av operativsystemet Epoc. Epoc 32 kommer med en rekke funksjoner som vanligvis hører hjemme i mye “tyngre” systemer. Dette gjelder blant annet objektorientering, slik at man for eksempel kan legge et fungerende regneark eller en frihåndstegning inn i et tekstbehandlingsdokument.

Andre operativsystemer for håndholdte PCer er RISC OS fra britiske Acorn, GEOS fra amerikanske Geoworks, som blant annet har avtale med Nokia (Communicator 9000) og en rekke andre produsenter, som Ericsson, Canon, Hewlett-Packard, NEC, Toshiba og Brother. Apples Newton hører også med.

Annonse