Annonse


Her ligger OL-arenaene

Når man sammenligner med Lillehammer, så er Nagano City en storby med sine 360.000 innbyggere. Derfor blir disse olympiske vinterlekene nødvendigvis noe helt annet enn i idylliske, lille Lillehammer. Der kunne man spasere til hoppbakkene eller til langrennsarenaene, og ta seg ned igjen i byen for å feire i Storgaten om kvelden.
I Nagano vil aktivitetene foregå på seks forskjellige steder med tildels store avstander imellom, som gjør at det kan være en fordel å velge den landsbyen som er vertskap for de fleste av de grenene du er interessert i, og bo der. Mellom de forskjellige konkurransearenaene og fra Nagano City blir det satt opp busser som vil gå i skytteltrafikk slik at det går an å få med seg aktiviteter på flere forskjellige steder iløpet av dagen.

Nagano City
Nagano City ligger forholdsvis sentralt i forhold til de seks arrangementsstedene. Her ligger også pressesenteret som skal ta imot rundt 8.000 pressefolk, og OL landsbyen for de 3.000 deltagerne og ledsagerne fra 60 forskjellige land. I selve byen arrangeres ishockey, skøyteløp, kortbaneløp på skøyter, kunstløp og åpnings- og avslutningsseremonier. For skøyteløpene er det bygget et flott stadion kalt M-wave og formet i pakt med fjellene rundt byen. Den er Japans første innendørs 400 meters bane med en tilskuerkapasitet på 10.000 og med en takkonstruksjon bygget av japansk lerketre.

Det er bygget to ishockeyarenaer – Big Hat og Aqua Wing. Pressesenteret er bygget rett bak Big Hat som har fått navnet fordi den rett og slett minner om en stor hatt. Aqua Wing har fått sitt navn fordi den minner om en vinge som flyter ned fra himmelen, og kanskje også fordi arenaen skal gjøres om til et innendørs svømmesenter etter OL.

Kunstløp og kortbane arrangeres i White Ring – et stadion som har sitt navn etter fasongen på det skinnende taket som også symboliserer elegansen i kunstløp.
Åpningsstadion er en imponerende konstruksjon med en kapasitet på 50.000 tilskuere. Den er formet som en sakura kirsebærblomst – Japans nasjonalblomst. Når alle verdens nasjoner er samlet i denne blomsten den 7.februar, vil temaet for vinterlekene i Nagano – “Fra hele verden – for å blomstre som én” – bokstavelig talt være oppfyllt.

Annonse


Hakuba
Hakuba peker seg ut som det mest interessante stedet for oss nordmenn. Her arrangeres hopp, langrenn, kombinert, super G og utfor.
Hakuba er en liten landsby med 9.000 innbyggere, og ligger vakkert til ved foten av de 3.000 meter høye Hidafjellene, de såkalte nordlige alpene i Japan, 45 km vest for Nagano City. Navnet Hakuba betyr den hvite hesten. Bakgrunnen for navnet er en skyggefigur av en hvit hest som kommer tilsyne hver vår oppe i fjellet, og som forteller innbyggerne at risplantingen kan begynne.

Hakuba er et svært populært skiområde i Japan, og årlig besøker 3.7 millioner turister stedet. Derfor er Hakuba vel utrustet med hoteller og private pensjonater – såkalte Ryokan, som er både hyggelig og interessant å prøve. Landsbyen er innlemmet i Chuba Sangaku National Park, og da man anla langrennstrasséene oppdaget man en del reir av fredete hauker. Derfor ble antallet 5 km sløyfer redusert fra fire til tre, og skiskyting flyttet til Nozawa Onsen Village.

Iizuna Kogen
Dette er ingen by, men et høylandsområde drøye 20 km utenfor Nagano City. Her ute skal bob, aking og freestyle foregå. Stedet ligger ved foten av det 1.917 meter høye Mount Iizuna, og er et yndet utfartssted for skiløpere, tennis- og golfspillere og for fotturister. Skikjørere kan velge blant en rekke forskjellige trasséer og nyte utsikten over Zenkoji platået og til de nordlige japanske alpene. Med en rekke vann og sumper er Iizuna Kogen også et praktfullt fuglereservat og et yndet sted for ornitologer.

Nozawa Onsen Village
Denne landsbyen ligger i motsatt retning av Hakuba, 56 kilometer nordøst for Nagano. Her skal skiskyting foregå i nydelige omgivelser innenfor grensene av Joshin’etsu Highland National Park. Som navnet tilsier er området kjent for sine mange varme kilder (onsen betyr varm kilde), så her kan våre skiskyttere myke opp stive muskler i utendørs varmt kildevann fra disse vulkanske områdene. Men selv om det er vulkansk og det er varme kilder her, så har Nozawa Onsen Village gjennomsnitlig en meter snø i 70 dager i året. Landsbyen er bitteliten med 4.775 innbyggere, ligger ved foten av det 1.650 meter høye fjellet Kanashi og har årlig besøk av 1.4 millioner skientusiaster, som også besøker Japan Skiing Museum. En rekke kjente skinavn har sprunget ut av dette skieldoradoet. Vi kjenner for eksempel godt den dobbelte OL vinneren i kombinert, Takanori Kono.

Yamanouchi (Shiga Kogen)
Yamanouchi town ligger i Shiga Kogen, et høylandsområde 55 km nordvest for Nagano, men syd for Nozawa Onsen. Byen er kranset av fjellene Shiga, Yokote og andre 2.000 meters topper. Her bør vi også kunne ta noen medaljer når slalåm, storslalåm og den nye grenen snowboard avvikles.

Selve byen har 16.700 innbyggere, og området rundt har hele 21 skianlegg som er knyttet sammen gjennom moderne heiser. 2.6 millioner mennesker er innom Shiga Kogen iløpet av sesongen for å teste skiferdighetene.
Yudanaka Shibu Hot Springs har ni kilder og er et av de største kildeområdene i Japan. Et spennende turistmål er Jigokundani Wild Monkey Park som er kjent for de ville apekattene som bader i de varme kildene.

Shiga Kogen ligger på mellom 1.300 og 2.000 meter over havet. Eplene og druene som dyrkes her sies å være søtere enn andre fordi det er så store temperaturforskjeller mellom natt og dag. Eplene er i hvert fall de største jeg har sett – nydelige, store og tomatrøde.

Karuizawa Town
Karuizawa kjenner vi fra VM på skøyter i 1963, da Kupper’n tok sølv og svenske Johnny Nilsson overraskende ble verdensmester. Nå har byen fått æren av å arrangere curlingkonkurransene under OL.
Denne byen er utrolig populær i Japan. Den ligger 65 km sydøst for Nagano og bare 14 mil fra Tokyo. Derfor har mange velstående i Tokyo kjøpt seg sommerhus i området.

Karuizawa ligger 1.000 meter over havet ved foten av den aktive vulkanen Asama på 2.568 meter. Den har ikke hatt utbrudd på mange år, men gir fra seg noen røykdotter fra tid til annen.
Byen har 15.300 innbyggere, men øker med ti ganger om sommeren. Da valfarter folk til de vakre sykkelrutene, golfbanene, fuglereservatene og flotte rutene for fotturister. 8 millioner mennesker besøker byen hvert år, og 500 butikker i Tokyo åpner filialer i Karuizawa i høysesongen.

Annonse


Annonse


Annonse