Nagano by

Annonse


Bli kjent med Nagano!

Nagano byDette skriver magasinet Reiser&Ferie i siste nummer. Dagens Telecom har fått tillatelse til å publisere denne artikkelen, slik at våre lesere kan gjøre seg kjent med byene, landet og miljøet som huser det 20de århunderets siste Olympiske Leker.

Japans hjerte
Innbyggerne i Nagano ynder å karakterisere Nagano som Japans hjerte. Og det er det – på mange måter. Nagano ligger temmelig nøyaktig midt i Japan, og rent forretningsmessig er det også et sentrum. I februar vil verden rette blikket mot Nagano når dette hjertet pulserer i OL-takt. Vi har vært på et forhåndsbesøk:

Størrelsen er ikke alt
Nagano er ingen stor by i Japansk målestokk. Tvert imot, den er ganske liten med sine 360.000 innbyggere, mens Nagano fylke er Japans fjerde største med godt over to millioner. Byen ligger 22 mil nordvest for Tokyo, og jeg er litt i tvil om hvordan jeg skal komme meg fra Narita flyplass utenfor Tokyo til Nagano.
Det viser seg raskt at jeg kan glemme fly. Flyplass finnes ikke i umiddelbar nærhet av Nagano. Dermed er tog den raskeste løsningen – fra togstasjonen under Narita flyplass til Ueno Station i Tokyo, og deretter tre timer innover i landet til Nagano.

Intime forhold
Jeg vakler av toget og ut på gaten i denne fremmede byen, løfter blikket og ser rett på Nagano Royal Hotel, og kan formelig se sengen min gjennom veggen. Forsiktig krysser jeg over den venstrekjørte gaten, sjekker inn, bukserer meg opp på rommet og stuper i seng.

Annonse


Om morgenen dagen etter registrerer jeg at jeg har sovet i et kott. Japanere er tydeligvis vant til å bo trangt, noe som synliggjøres gjennom hotellrommet på 15 kvm og et bad på tre med et en meter dypt og like langt badekar til å sitte i. Jeg setter meg her en halvtimes tid, fortsatt temmelig susete med åtte timers tidsforskjell og fly- og togturen ennå i kroppen.

Eneste nordmann
Det er fortsatt midt på natten hjemme og jeg har behov for en rolig start på mitt opphold i Nagano. Et tempelområde må være den perfekte begynnelse. Jeg har hørt om det store tempelet Zenkoji. Etter en gestikulerende runde i resepsjonen følger jeg kartbeskrivelsen. I solskinn og frisk luft ligger tempelet som en grønn lunge i byen og overvåker Nagano fra et lite høydedrag i byen. Et ypperlig sted for litt meditasjon og fred, selv om svært mange japanere og andre asiater også har oppdaget dette. Jeg er den eneste vestlige.

Annonse


Annonse


Annonse