Annonse


Ameritech overtar Telenordia?

Det amerikanske Armeritch er utsett som favorittkandidat til å overta Telenors aksjepost i Telenordia. I alle fall er dette hva flere sentrale personer i Telenordia uoffisielt har gitt inntrykk av.

Men det er et åpent løp hvor også Global One, MFS, Telecom Finland, og andre navn kan komme på banen.

Telenor tvunget til å selge?
Det er ikke mulig å få noen offisielle kommentarer fra Telenordia. Ser man nærmere på selskapet, så er Telenordia i dag tredje størst på infrastruktur i Sverige.

Selskapet har et landsomfattende marknett med 18 strategisk utplasserte aksessnoder rundt i landet, samt også status som mobiloperatør og skal bygge et nytt landsdekkende DCS-1800 nett.

Annonse


Nettopp på grunn av dette er det overveiende sannsynlig at det svenske Konkurrensverket vil pålegge Telenor å selge ut sin aksjepost i Telenordia, OM det blir fusjon mellom Telenor og Telia.

Ikke British Telecom
Av de gjenstående eierne (Tele Danmark og British Telecom), har British Telecom minst å vinne på å kjøpe seg opp i Telenordia.

Selskapet er selv oppkjøpskandidat om dagen, og sliter dessuten hardt med lønnsomheten. Det som er viktig for British Telecom, er å sikre sitt europeiske Consert-konsept i Norden.

I dag supporteres og markedsføres dette av Telenordia i Sverige, samt Telenor i Norge, og Tele Danmark. Sett med British Telecom’s øyne, er den svenske Consert-satsningen godt sikret om det blir Ameritech som kjøper opp Telenors tredjepart av Telenordia.

Avslutter Unisourse
En annen sak er at Telia nå står i ferd med å avslutte sitt eierskap i Unisourse. Man kan derfor spekulere i om det kanskje er Telia som tar over Consert i Sverige. I så fall får British Telecom en ny og større partner i Sverige, slik Telenor alt er i Norge. Skjer dette vil Telenordia miste Consert og samtidig mye av sin tidligere markedsverdi.

Ameritech går inn ?
Det er kjent at Ameritech betrakter Tele Danmark som sitt «brohode» i Europa. Herfra skal selskapet overvåke sine andre europeiske tilganger, samt tilrettelegge for nye felttog i Norden og Europa. Ved å kjøpe opp Telenors eierandel i Telenordia blir Ameritech den dominerende eiere i et selskap som i dag rangeres som Sveriges tredje største teleoperatør.

Interessant kandidat
Om man forutsetter at intet skjer mellom Telia og British Telecom på Consert-siden, vil også oppkjøpet bidra til å styrke båndene til Consert-konseptet (og derved British Telecom).

Sett ut fra dette er det ganske naturlig at man fra Ameritech’s side rangerer Telenordia til å være en meget interessant oppkjøpskandidat.

Annonse


Annonse


Annonse