Annonse


Gates med svensk ADSL-satsing

– For Telias del er det strategisk meget viktig at det oppstår et massemarked for ADSL, sier Stig Persson som er leder av forretningsområdet bredbånd og multimedia og ansvarlig for tjenesteutviklingen basert på ADSL i Telia.

Prisene går ned
– Et massemarked vil føre til at prisene på de spesielle ADSL-modemene vil synke, sier han til den svenske teknologiavisen Ny Teknik.

Ifølge Stig Persson ligger Telia i fremste rekke når det gjelder ADSL. Flere testprosjekter hvor privatpersoner tester teknikken er allerede i gang i flere svenske byer.

Bekrefter samarbeid
Microsoft i Sverige bekrefter at selskapet diskuterer ADSL med Telia, men ønsker ikke å komme med konkrete uttalelser angående et eventuelt samarbeid med selskapet.

Annonse


– I Sverige håper vi på hastigheter opp til 8 megabit/sekund, sier Stig Persson. Vi har et bedre lokalnett enn i USA, der man i første omgang planlegger hastigheter på rundt 2 megabit/sekund.

Stig Persson regner med at ADSL i Sverige først og fremst vil være aktuelt for de som ønsker å arbeide hjemmefra.

50 ganger raskere
ADSL, Asymmetrical Digital Subscriber Line, er et overføringssystem for partrådsforbindelser av kobber – altså vanlige telefonlinjer. Med ADSL kan kapasiteten i disse ledningene økes kraftig.

ADSL kan bli en suksessfaktor for blant annet video på bestilling i abonnementsnettet.

Telia tester hastigheter opp til 8 megabit/sekund fra nettet til telefonabbonenten. I motsatt retning går det saktere, men Telia tester opp til 1 megabit/sekund.

Utnytter ledig kapasitet
Hvilken hastighet man oppnår avgjøres av hvor langt det er mellom telefonkontakten og sentralen. Avstanden skal helst ikke være lenger enn noen kilometer.

ADSL utnytter at det på vanlige kobbertråder finnes et stort frekvensområde tilgjengelig utenfor samtalebåndet.

Annonse


Annonse


Annonse