Annonse


Samba-mobil til Telia?

Et av problemene ved en mulig fusjon er at Telia er dobbelt så store som Telenor, slik at man har ansett det som vanskelig å dele makten 50/50 uten at den norske stat (eller andre investorer) må inn med store beløp.

En mulig løsning på dette kan være å beregne en høyere nåverdi på Telenors utenlandssatsinger, siden Telenor International har vært meget dyktigere enn Telia Overseas når det gjelder skaffe seg lisenser og kontrakter i andre land.

Større sjanser
Nå kan imidlertid dette endre seg, etter at en av Telias hovedkonkurrenter om mobillisens i Sao Paolo i Brasil har kastet inn håndkleet.

Avantel, et konsortium hvor blant annet den amerikanske operatøren Airtouch inngår, har ikke levert inn bud da fristen gikk ut tirsdag. Dermed regner Telia at sjansene for å slippe til er blitt betydelig større,og Telia altså vil ha bedre kort i sluttforhandlingene med Telenor.

Annonse


Svenske metoder
Nå må det innrømmes at Telia i denne saken har vist en fremtreden som gjør at man kan lure på hvordan selskapet overhode har klart seg utenfor Sveriges grenser. Det begynte med at Telia vant de opprinnelige forhandlingene med et bud på omlag 10 milliarder kroner.

Avantel kastet øyeblikkelig advokater på jobben og hevdet at Telia ikke hadde benyttet godkjente tolker for oversettelsen av anbudspapirene. Kommunikasjonsministeren var enig og diskvalifiserte Telia, som imidlertid anket til Høyesterett og vant etter flere omganger i retten.

Svenske metoder II
I neste omgang kom Avantel med enda en klage, denne gang fordi en kommafeil i Telias søknad gjorde at selskapet formelt sett ikke hadde tilbudt 10 milliarder kroner, men tvert imot ynkelige 10 kroner. Enda en gang ble svenskene disket, og enda en gang havnet saken i rettsapparatet.

Den brasilisanske høyesterett skal avgjøre det hele i løpet av et par uker. Man regner imidlertid med at denne avgjørelsen ikke lenger er så viktig,siden Avantel er ute. Dermed ser det ut til at Telia klarer å vinne på walk-over.

Selge systemer
Men dette betyr ikke at vanskene er over. Tildelingen av mobillisenser i Brasil har stoppet helt opp mens man venter på at denne saken skal avgjøres.

Dette har lammet mobilindustrien i landet, mens de gamle operatørene sanker kunder i fred og ro. Også Ericsson lider under dette, siden selskapet ikke kan selge systemer i Brasil, som i dag regnes som ett av verdens heteste telemarkeder.

Er vi sikker på at Telenor International egentlig vil ha Telia Overseas som sin partner?

Annonse


Annonse


Annonse