Annonse


Fri, global telekom-konkurranse

Når Rådet for tjenester i Verdens handelsorganisasjon i Geneve møtes mandag 26. januar, skal de avgjøre når avtalen om fri, verdensomspennende telekom-konkurranse skal settes ut i livet, skriver ukeavisen Telecom Revy. I følge Reuters blir deadline sannsynligvis 10. februar.
Avtalen, som opprinnelig ble inngått i februar i 1997, skulle egentlig iverksettes ved årsskiftet. Men i desember krevde USA at noen av landene som foreløpig ikke har ratifisert avtalen, først måtte bestemme seg for når de ville underskrive.

Forsinket ratifisering
Avtalen om frikonkurranse på telekom-tjenester omfatter 70 land som sammen står for 95 prosent av verdens telekommunikasjon og en omsetning på ca 7500 milliarder kroner på området.
Sist helg hadde 57 land ratifisert avtalen. De øvrige 13 (Brasil, Argentina, Polen, Belgia, Den Dominikanske Republikk, Bolivia, Ghana, Filippinene, Romania, Chile, Dominica, Guatemala og Papua New Guinea) har lovet å undertegne, men ennå ikke ferdigbehandlet saken i sine respektive nasjonalforsamlinger.

USA har problemer
Mandag skal altså Verdens handelsorganisasjon fastsette en endelig frist for ratifisering. Da vil også EU klage USA inn for Verdens handelsorganisasjon. USA, som er frikonkurransens fremste talsmann, har problemer med liberaliseringen i sitt eget land. USA står for 30 prosent av verdens telekom-omsetning.

Annonse


Annonse


Annonse