Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Blest om norsk GSM-verktøy

OSLO: Astrix, Mobiloperatøren Netcoms verktøy for å planlegge mobiltnett, vekker nå oppmerksomhet i utlandet. Spesielt er det land med topografi som ligner Norges som er interesserte i verktøyet.

Hellas, Montenegro og Bangladesh bruker nå Astrix når de planlegger sine nye GSM-nett. Topografier med fjell og daler er en utfordring når slike nett skal bygges.

Norske Astrix er utviklet av Netcom, konsulentfirmaet Teleplan og forskningsinstitusjonen Sintef. Utviklingen av verktøyet har pågått siden 1991.

Effektivt
– NetCom startet fra «scratch», og vi har hele tiden forstått viktigheten av nøyaktige planleggingsverktøy. Dette har vært helt nødvendig for å bygge ut landsdekning på så kort tid som vi har gjort, sier Plan og utbyggingssjef Geir Løvnes i NetCom.

– At Teleplan i samarbeid med oss vil selge dette til andre europeiske operatører, ser vi positivt på. Det betyr at løsningen NetCom har valg har vist seg meget effektivt og kostnadsbesparende.

Framtid
Selskapene håper på fortsatt eksport.

– Mange land er kun i starten av å bygge ut sitt GSM-nett, og flere av disse har vist stor interesse for Astrix, sier Njål Vikdal i Teleplan.
Stikkord: Mobil