Annonse


Bestiller barn på Internett

På web-siden til sædbanken Options National Fertility Register på Internett tilbyr over tusen unge kvinner og menn sine tjenester – som surrogatmødre, egg- eller sædgivere.

Katalog
Her kan man i fred og ro koble seg opp via datamaskinen, og velge ut en passende donor eller surrogatmor, skriver Dagbladet.

Ved hjelp av Internett og kredittkort er det mulig å få tak i en surrogatmor eller en sædgiver. Tilbudet som settes fram på amerikanske nettsider er ulovlig i Norge.

Skreddersydd
– Denne måten å skaffe seg barn på setter fokus på å jakte etter egenskaper. Donering av sæd- og eggceller må først og fremst være et tilbud til dem som ønsker seg barn, og ikke en mulighet til komponere barnet slik foreldrene ønsker, sier professor Arne Sunde ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet til VG.

Annonse


Sunde er også sjef for laboratoriet som driver med prøverørsbehandling ved Regionsykehuset i Trondheim.

Millionbutikk
Kunstig befruktning er mindre begrenset av lovverket i USA enn i Norge og flere andre europeiske land. Det har ført til at handel med sæd, egg og surrogatmødre er blitt millionindustri i USA.

– Vi blir kontaktet av mange europeiske kvinner, bekrefter en lege ved den amerikanske spermiebanken California Cryobank overfor den svenske avisen Expressen.

Kostbart
«Options National Fertility Registers» tar rundt 35.000 kroner for en eggdonasjon, drøyt 14.000 kroner for fersk sæd og 12.000 kroner for en pakke med frossen sæd. Prisen for medisinsk behandling kommer i tillegg. En surrogatmor koster nesten 270.000 kroner.

www.fertilityoptions.com/

Annonse