Annonse


Telenor kan tape millioner

– Vi har en fungerende samtrafikkavtale med Telenor, og den skal gjelde frem til den utløper i mars, sier advokat Stein Ove Gordner i NetCom til Dagens Telecom

– Vi ønsket imidlertid et tillegg til avtalen, for at den også skal omfatte det nye som er kommet etter at vi fikk tildelt prefikset 1515 slik art vi kan utnytte de mulighetene som dette gir.

Originering og terminering
– Vi ønsket altså en avtale om det som kalles originering, hvor kundene bruker prefikset når de ringer fra sin fasttelefon og på den måten får tilgang til NetComs nett til NetComs priser, sier Gordner.

– Men like før jul kom Telenor med krav om at avtalen også måtte omfatte terminering, hvor kundene ringer opp NetComs nett på vanlig måte, uten å bruke prefiks. Her har vi imidlertid en gyldig avtale fra så langt tilbake som 1993, og ønsker ikke å endre den, sier Gordner.

Annonse


Kan ikke tillates
-Vi kan ikke tillate at NetCom kan kjøpe tellerskritt fra oss til lavpris, mens våre kunder må betale et par kroner pr minutt for å ringe til NetComs nett, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard.

– Derfor forlanger vi, som en del av samtrafikkforhandlingene, at NetCom skal senke prisen på mobilterminerte samtaler. Når vi diskuterer samtrafikk, diskuterer vi samtrafikk og ikke bare enkelte punkter, sier Melgaard.

Samtrafikk
Det hele handler altså om samtrafikk og om at hver av de to operatørene ønsker å få en best mulig posisjon når de nå skal konkurrere i et helt liberalisert marked.

For NetCom handler det om å gjennomføre det løftet som ble gitt 3. desember i fjor, om at NetComs kunder skal kunne ringe rimeligere også fra fast-telefonen sin.

For de små og mellomstore
Tilbudet skulle først og fremst være for små og mellomstore bedrifter, som skulle redusere sine utenlandsregninger med 20-25 prosent uten å måtte investere i leid samband mellom hussentral og operatør.

I neste omgang var det også meningen å tilby innenlandssamtaler til lavere priser enn det Telenor tilbyr i dag, og etterhvert skulle også privatmarkedet få nyte godt av tilbudet.

Bundet
Problemet for Telenor er at selskapet er bundet av den gamle samtrafikkavtalen, som sier at NetCom skal ha nesten to kroner pr. ringeminutt når man ringer fra fast- til NetCom mobiltelefon.

Dermed har Telenor svært lite å gå på, mens NetCom vil stå nesten helt fritt når samtrafikkavtalen sier at NetCom skal betale Telenor omlag 20 øre pr. minutt når kunden bruker prefiks 1515.

50 øre for utlendinger
Det hele forverres ytterligere for Telenor fordi utenlandske teleoperatører kun må betale omlag 50 øre når en samtale termineres hos NetCom i Norge.

Dermed blir det mulig for nye operatører som Telia og Tele2 å tilby 30 prosent rimeligere samtaler enn det Telenor kan gjøre, fordi samtalene svitsjes via Stockholm slik at utenlandsprisene gjelder.

Store konsekvenser
Derfor er denne striden mer enn storm i et vannglass for Telenor:

Hvis NetCom får viljen sin, vil den gamle operatøren stå handlingslammet tilbake og se at de andre operatørene kan tilby mye bedre priser på mobilterminerte samtaler enn det Telenor kan, fordi den gamle samtrafikkavtalen fra 1993 fremdeles gjelder.

8. mars er imidlertid utløpsdagen for den gamle avtalen.

Annonse


Annonse


Annonse