Annonse


Kraftig outsourcing-økning

Mangel på IT-kompetanse internt i selskapene, stadig mer komplekse systemer og høye kostnader fører til at stadig flere selskap plasserer ansvaret for driften ut av huset.

Vil ha større fleksibilitet
– Mange mellomstore bedrifter setter ut IT-driften fordi bedriftene ønsker tilgang til ekspertise og større fleksibilitet i IT-kapasiteten. Den tekniske utviklingen går fort. For bedrifter er det vanskelig å følge med, sier Sølvi Torvi, som er prosjektleder i European Business Center til Dagens Næringsliv mandag.

Markedet øker
Det er anslått at markedet for å plassere ut driftsansvaret for IT-systemet vil øke med mer enn 30 prosent i år.

Samtidig øker veksten enda sterkere når det gjelder å plassere driften av økonomisystemer, logistikk og kundebehandling. I følge analytikerne i IDC vil dette markedet øke med 125 prosent i år.

Annonse


Halvaprten outsourcer
Jo større selskap, jo mer sannsynlig er det at driften er satt ut. I følge IDC har halvparten av de store foretakene i Norden satt ut driften av systemet.

Tolv prosent av foretakene outsourcer så mye som 80-100 prosent av databudsjettet. Men mest vanlig er et mellom 5 og 5-19 prosent av databudsjettet går til outsourcing, melder Dagens Næringsliv.

Tar driften tilbake
Av de mellomstore foretakene(over 250 ansatte) har omtrent 30 prosent i både Sverige og Danmark allerede outsourcet.

Men det er ikke alltid at det å sette driften ut gir ønsket resultat. I Sverige har sju prosent av foretakene tatt tilbake datadrift som er satt ut.

Telenor er dominerende
De to dominerende aktørene på det norske markedet er Telenor Novit og IBM Global Services. Disse omsatte for henholdsvis 555 og 525 millioner kroner i 1996.

Annonse