feel it-mus

Annonse


Musa som rykker og napper

feel it-musUnder årets juletrær vil de neppe ligge; De første joystickene som lar spillentusiaster føle krasjene i bilspillene, pistolrekylen i actionspillene, gjørmen i rollespillene, og turbulensen i flysimulatorene.

De første stikkene med force-feedback heter CH Force FX fra CH Products og Microsofts Sidewinder Force Feedback Pro, som vi selv bruker. Den gir en utrolig realisme.

FEELit-musa
CH Force FX-stikka er basert på en teknologi fra selskapet Immersion i USA. Nå er imidlertid Immersion i ferd med å legge siste hånd på en mus som gjør vanlige kontorapplikasjoner mer brukervennlige og spennende.

FEELit-musa bruker en mer finstemt feedback-teknologi enn stikkene, og fungerer sammen med Microsoft Windows 95 og Internet Explorer.

Annonse


Dytter knapper
FEELit-musa ruller på en spesiell musematte med innebygd prosessor og mekanikk som får musa til å rykke og nappe, og simulere bestemte inntrykk. Når du fører musepekeren rundt på skjermen, støter den formelig borti knappene.

Når du dytter hardt på en knapp, kjennes det ut som om du trykker på den. Nå musepekeren treffer kanten av et vindu, kjennes det som om den faller ned i en liten grøft!

Strekker tyggegummi
Hvis du legger en grov tekstur i bunnen av tegneprogrammet og begynner å tegne en strek, formidler FEELit en skrapende følelse. Hvis du drar i et objekt for å strekke og forstørre det, kjennes det som å dra i tyggegummi.

Den samme teknologien kan tas i bruk på nettsider, og formidle stoffligheten av biler, møbler og tekstiler og andre gjenstander du har lyst til å beføle virtuelt.

Fjernbetjente roboter
Med FEELit blir all slags simulering mer realistisk. En legesimulator kan både formidle puls og hjerteslag, og muliggjøre virtuelle operasjoner.

Roboter og andre apparater som fjernbetjenes via telenettet, kan betjenes på samme måte. I stedet for å bruke alarmer og blinkende lys, kan roboten gi tilbakemelding gjennom motstand og støt når den møter potensielle farer.

Avviste Microsoft
Immersion Corp i San Jose i California er et privateid selskap med Intel som deleier og støttespiller. For to år siden forsøkte Microsoft å kjøpe selskapet, men ble avvist. Nå vil Immersion lisensiere teknologien til andre produsenter, akkurat som de tidligere har lisensiert sin joystick-teknologi.

100 millioner datamus
FEELit-musa skal lanseres andre halvår 1998. På verdensbasis omsettes det omlag 100 millioner datamus og stikker i året. Microsoft og sveitsiske Logitech har til sammen over 60 prosent av markedet.

Annonse


Annonse


Annonse