Annonse


Sikkerhet på PC-nivå

Det er nettverkselektronikk-giganten Cisco og programvare-kjempen Microsoft som står bak initiativet for å gjøre IPsec til en ny standard. De har med seg flere store leverandører av krypteringsløsninger i tillegg til Oracle i samarbeidet.

Internett krever nye løsninger
– I dag er det relativt greit å få sikre nok dataoverføringer når kundene ringer direkte inn til bedriftens dataanlegg, eksempelvis i banker eller handelsbedrifter. Det er imidlertid Internett som vil bli kanalen for handel, både mellom bedrifter og mellom forbruker og bedrifter. Da oppstår nye problemer for å sikre at betalingsinformasjon ikke blir tilgjengelig for uvedkommende, sier Nigel Moulton, markedssjef i Ciscos aksess-gruppe.

Tunnel fra skrivebordet
Han forteller at sikkerheten i dag i hovedsak tas vare på i ruterne og i brannmurer av ulike slag, men at dette ikke er den beste løsningen på sikt. Det kan systemingeniør Geir Åge Leirvik i Cisco Norge også underskriver på.

– Med den nye standarden vil vi kunne skape en sikker tunnel mellom den enkelte PC og serveren hos bedriften du handler med, sier Leirvik.

Annonse


Trygge formler
Moulton legger til at de matematiske formelene som benyttes i denne måten å sikre kommunikasjonen, ikke er reversible. Dette betyr at selv om man klarer å snappe opp meldingen som inneholder overføringer av kontonummer og annen betalingsinformasjon, er det (teoretisk sett) umulig å reversere formelen og dermed få informasjonen i klartekst.

Åpen standard
Cisco og Microsoft har bestemt seg for at IPsec skal bli en åpen standard, og vil etterhvert legge den åpent tilgjengelig for andre på Internett. IPsec er en forkortelse for Internett Protokoll sikkerhet, og sørger både for kryptering av data og sjekking om du er den du gir deg ut for å være.

Cisco oppfordrer sine partnere til å gå over til elektronisk handel. Selv regner Cisco med at 14 milliarder kroner av deres handel med partnerne vil skje via Internett i 1998. – Og da snakker vi om både bestilling, support og betaling for tjenestene, presiserer Moulton.

Annonse