Heggelund Trond

Annonse


Rekordresultat for Siemens AG

Heggelund TrondStemningen var nervøs her i München før von Pierer torsdag formiddag la fram rekordresultatet. Tysk presse og børsanalytikere fryktet at Siemens AG ville selge ut den delen av selskapet som utvikler medisinsk utstyr til andre interessenter. Dette ville utvilsomt ført til en kraftig negativ kursendring for Siemens-askjen, som har veldig stor betydning i tysk og europeisk finansliv.

Lettelsens sukk
Både presse og børsanalytikere trekker nå et lettelsens sukk over at von Pierer bryskt avviste alle rykter om “medisinsalg”. Siemens AG akter fortsatt å være sterk på utviklingen av avansert medisinsk utstyr.

Til tross for et rekordoverskudd på 2,6 milliarder tyske mark, har von Pierer gjennomført en moderat “hestekur” på Siemens AG det siste året. Dette har kostet konsernet i overkant av en milliard tyske mark.

Sparket 6.000 ansatte
Siemens AG har i siste regnskapsår kvittet seg med eller solgt ut 6.000 medarbeidere i Tyskland. Til tross for dette har antall ansatte på konsernbasis økt med to prosent det siste året. Siemens AG består nå av 386.000 ansatte.

Annonse


Siemens AG hadde en omsetning siste regnskapsår på hele 113,120 milliarder tyske mark. Dette er en økning på 12 prosent i forhold til forrige regnskapsår. For ordens skyld; Siemens AG har avvikende regnskapsår som ble avsluttet 30. september.

Telekom er best
Divisjonen som driver med produksjon og salg av telekomutstyr mot bedriftsmarkedet, Public Communications Network, hadde før skatt et resultat på 797 millioner tyske mark. Dette er hele 443 millioner mer enn resultatet fra 1995/96.

Under sitt foredrag her i München poengterte konsernsjef von Pierer at det er nettopp telekom-delen av konsernet som har bidratt mest til Siemens AGs rekordresultat.

Nedgang i forbrukermarkedet
Private Communications Systems, som driver med produksjon og salg av telekomutstyr til forbrukermarkedet, hadde faktisk en resultatnedgang på 43 millioner tyske mark i 1996/97 og endte opp på 460 millioner.

Dette kan få negativ innvirkning på aksjekursen til Siemens AG. Selskapet kjemper for å henge med i konkurransen på forbrukermarkedet som har svært strenge inntekstmarginer.

Siemens Nixdorf Informasjonssystemer hadde i regnskapsåret 1996/97 et resultat før skatt på 105 millioner tyske mark, mot 52 millioner året før.

To jubileer
Siemens AG har i år feiret sitt 150 års jubileum. 14. desember kan adm. direktør Hans Lødrup i norske Siemens smelle champagnekorkene i taket og skryte av at selskapet hans har vært operativ i Norge i 100 år. Siemens har både internasjonalt og i Norge hatt sterk medvind de siste årene.

Konsernsjef Henrich von Pierer sier til Dagens Telecom at han regner med at fremgangen bare fortsetter og at selskapet spesialiserer seg ytterligere innen spesielt tele- og datakommunikasjon.

Forbedrer resultatet?
– Vi kommer i forretningsåret 1997/98, som nylig har startet, til å forbedre årsresultatet betydelig. Vekstimpulsene vil fremdeles komme fra den internasjonale virksomheten, men vi regner med en oppgang også her i Tyskland, sier von Pierer.

I 1997/98 forventer Siemens AG en bestillingsinngang på omlag 115-120 milliarder tyske mark og en omsetning på 110-115 milliarder. resultatet etter skatt og ekstraordinære inntekter vil bli på noe over tre milliarder tyske mark, tror en optimistisk von Pierer.

Annonse


Annonse


Annonse