Annonse


E-post uten oppkopling

Med den nye teknologien kan du være permanent tilknyttet Internett-tilbyderen, uten at det koster noe særlig. Hemmeligheten ligger i å utnytte en del av ISDN-linjen som vanligvis bare slumrer.

Den slumrende D-kanalen
ISDN-linjen består av 64 Kbps B-kanaler og en 16 Kbps D-kanal. Det er B-kanalene som overfører data og tale. Den diskrete D-kanalen brukes stort sett bare til å ringe opp og etablere forbindelsen. Med Always On/Dynamic ISDN tas den slumrende D-kanalen i bruk til dataoverføring.

Permanent logisk link
Etter å ha opprettet forbindelsen, kan D-kanalen overføre data med opptil 9,6 Kbps.

– Det er en slags push-teknologi som etablerer en permanent logisk link opp mot Internett, og som automatisk leverer e-post og andre meldinger, sier produkspesialist Geir Føll hos Telenor Nett ISDN i Trondheim.

Annonse


B-kanalene åpnes automatisk
Med Always On/Dynamic ISDN blir altså D-kanalen permanent koplet til Internett-tilbyderen, og leverer e-post og nyheter til push-kanalene. Hvis det er behov for større båndbredde, blir en eller begge B-kanaler automatisk aktivisert, og lukket så snart båndbreddebehovet reduseres.

Små investeringer
D-kanalen bruker X.25-protokollen til å overføre dataene. Alt du trenger er en ISDN Basis-linje, et ISDN-kort som støtter X.25, og et tilleggsprogram. Internett-tilbyderen må på sin side være utstyrt med rutere for X.25 og multilink-protokoller, og ha forbindelse med det offentlige pakkesvitsjende nettet.

Økt kapasitet uten kostnader
Nettoperatørene er interessert i Always On/Dynamic ISDN fordi det sparer ressurser i det linjesvitsjede nettet (B-kanalene). Internett-tilbydere er interessert fordi det øker kapasiteten i deres linjer og servere.

Arbeidsgivere er interessert fordi det reduserer telekostnadene til telependlerne som aldri kopler seg ned i frykt for å bli isolert. Fordi tjenesten vil bli tilbudt til ”tenkepris”, er den også interessant for de av oss som selv betaler for telefonen.

Tredje kvartal 1998
– Foreløpig er det et amerikansk fenomen. Nå har initiativtakerne fått støttespillere blant tungvekterne i bransjen. Vi europeere kan bare avvente utviklingen og adoptere de rammene disse aktørene trekker opp, sier Geir Føll

Han understreker at Telenor Nett er interessert, men foreløpig ikke har bestemt seg om de vil tilby Always On/Dynamic ISDN. Den amerikanske lanseringen av Always On/Dynamic ISDN er ventet i tredje kvartal 1998.

Tungvekterne står bak
I USA har The Vendor’s ISDN Association (VIA) fått støtte fra blant annet Pacific Bell, BellSouth, 3Com, Ascend Communications, Bay Networks, Cisco Systems, Intel, ITK Telecommunications, Motorola, Shiva, TELES, U.S. Robotics og ZyXEL Communications.

Annonse