Tekniskfeil.gif

Annonse


15 % av nett-regningene er feil?

Tekniskfeil.gifMen Livingston har selvfølgelig løsningen klar. Selskapet lanserer nå RADIUS ABM, et program som kobler sammen teknisk og økonomisk administrasjon av Internett-kontoer.

Livingston, som er i ferd med å bli kjøpt av Lucent for drøyt 4,5 milliarder kroner, lanserer i desember programvaren RADIUS ABM. Forkortelsen står for Authentication & Billing Manager, og er en videreutvikling av selskapets RADIUS-servere.

Riktige regninger
RADIUS-servere tar seg av teknisk administrasjon av internett-kontoer, mens det nye programmet, som kjører mot standard SQL-databaser også sørger for at internett-leverandørene får sendt ut riktige regninger til kundene.

Prislappen for det nye UNIX eller NT-baserte programmet er avhengig av antallet kunder og servere, og kan variere fra 10.000 til 650.000 kroner.

Annonse


Løste floken
RADIUS er en velkjent defacto-standard for internett-leverandørene. Det var Livingston som utviklet denne programvaren i 1992, etter å ha kartlagt internett-leveradørenes problemer: teknisk administrasjon av kontoer, dvs tildeling av kontoer, innsamling av informasjon om bruk etc.

Løsningen baserer seg på klient/tjener-teknologi der all kundeinformasjon samles i en sentralisert database. Programmet løste i sin tid problemene internett-leverandørene hadde med enormt økende kundemasse, i følge Henthorn.

Fritt tilgjengelig
– RADIUS ble en standard, blant annet fordi vi la programvaren fritt tilgjengelig på Internett. Resultatet er at 99 prosent av internett-leverandørene i dag benytter RADIUS, forteller Alex Henthorn, produktsjef hos Livingston.

Han forklarer også selskapets suksess og vekst med frislippet av RADIUS. Selskapet har vokst fra en omsetning i 1995 på 140 millioner kroner i 1995 til forventet omsetning på 550 millioner i år. RADIUS er forøvrig i ferd med å bli offisielt vedtatt som en av de få Internett-standardene som fins.

Nye floker
– Vi har igjen gått til internett-leverandørene og spurt hvilke problemer de strir med, og svaret var at i dag er problemet hvordan man skal tjene penger på remote aksess-serverne. RADIUS-serverne samler kundeinformasjonen i en rå versjon som må behandles av eksempelvis økonomisystemer for å kunne fakturere kundene.

I dag benytter ISPene arbeidskrevende metoder for å konvertere dataene. Vi fant at 15 prosent av regningene var unøyaktige på grunn av de store informasjonsmengdene.

Kombinasjon
– Vår konklusjon var et behov for å kombinere økonomisystemer og teknisk informasjon. Resultatet ble RADIUS ABM. Denne (programvare)serveren både sørger for å opprette nye kundekontoer, (epostadresser, hjemmesider etc) og sende kunden regning automatisk, om det er ønskelig, sier Henthorn.

I tillegg sørger systemet for rapporter for analyse av kundemassen. I dag er programmet skrevet for å kunne kjøres på Oracle og Microsoft SQL server, men andre databaser vil kunne benyttes etterhvert, lover han.

Sikkerhet
RADIUS ABM inneholder også en redesignet sikkerhetsserver. – Dette har vært nødvendig fordi ISPene og teleoperatørene i stadig sterkere grad tar over fjern-nettet (WAN) til større bedrifter som ikke ønsker å sitte med kunnskap om administrasjonen av slike nett selv. Da trengs en mer kompleks tilnæming til sikkerhetsproblematikken enn vanlige internett-tjenester. Blant annet har ulike selskaper ulike sikkerhetsstrategier som tilbyderne av fjernaksess må tilpasse seg.

RADIUS ABM er skrevet i Java, og kan jobbe med flere databaser og datamaskiner for både å øke sikkerheten i systemet og for å kunne vokse med økt behov for kapasitet.

Annonse


Annonse


Annonse