Hopp til navigasjon Hopp til innhold

15 % av nett-regningene er feil?

OSLO: Produktsjef Alex Henthorn i Livingston hevder at hele 15 prosent av regningene fra Internett-leverandørene er feil. Årsaken er store uhåndterlige datamengder.

Tekniskfeil.gif
Men Livingston har selvfølgelig løsningen klar. Selskapet lanserer nå RADIUS ABM, et program som kobler sammen teknisk og økonomisk administrasjon av Internett-kontoer.

Livingston, som er i ferd med å bli kjøpt av Lucent for drøyt 4,5 milliarder kroner, lanserer i desember programvaren RADIUS ABM. Forkortelsen står for Authentication & Billing Manager, og er en videreutvikling av selskapets RADIUS-servere.

Riktige regninger
RADIUS-servere tar seg av teknisk administrasjon av internett-kontoer, mens det nye programmet, som kjører mot standard SQL-databaser også sørger for at internett-leverandørene får sendt ut riktige regninger til kundene.

Prislappen for det nye UNIX eller NT-baserte programmet er avhengig av antallet kunder og servere, og kan variere fra 10.000 til 650.000 kroner.

Løste floken
RADIUS er en velkjent defacto-standard for internett-leverandørene. Det var Livingston som utviklet denne programvaren i 1992, etter å ha kartlagt internett-leveradørenes problemer: teknisk administrasjon av kontoer, dvs tildeling av kontoer, innsamling av informasjon om bruk etc.

Løsningen baserer seg på klient/tjener-teknologi der all kundeinformasjon samles i en sentralisert database. Programmet løste i sin tid problemene internett-leverandørene hadde med enormt økende kundemasse, i følge Henthorn.

Fritt tilgjengelig
– RADIUS ble en standard, blant annet fordi vi la programvaren fritt tilgjengelig på Internett. Resultatet er at 99 prosent av internett-leverandørene i dag benytter RADIUS, forteller Alex Henthorn, produktsjef hos Livingston.

Han forklarer også selskapets suksess og vekst med frislippet av RADIUS. Selskapet har vokst fra en omsetning i 1995 på 140 millioner kroner i 1995 til forventet omsetning på 550 millioner i år. RADIUS er forøvrig i ferd med å bli offisielt vedtatt som en av de få Internett-standardene som fins.

Nye floker
– Vi har igjen gått til internett-leverandørene og spurt hvilke problemer de strir med, og svaret var at i dag er problemet hvordan man skal tjene penger på remote aksess-serverne. RADIUS-serverne samler kundeinformasjonen i en rå versjon som må behandles av eksempelvis økonomisystemer for å kunne fakturere kundene.

I dag benytter ISPene arbeidskrevende metoder for å konvertere dataene. Vi fant at 15 prosent av regningene var unøyaktige på grunn av de store informasjonsmengdene.

Kombinasjon
– Vår konklusjon var et behov for å kombinere økonomisystemer og teknisk informasjon. Resultatet ble RADIUS ABM. Denne (programvare)serveren både sørger for å opprette nye kundekontoer, (epostadresser, hjemmesider etc) og sende kunden regning automatisk, om det er ønskelig, sier Henthorn.

I tillegg sørger systemet for rapporter for analyse av kundemassen. I dag er programmet skrevet for å kunne kjøres på Oracle og Microsoft SQL server, men andre databaser vil kunne benyttes etterhvert, lover han.

Sikkerhet
RADIUS ABM inneholder også en redesignet sikkerhetsserver. – Dette har vært nødvendig fordi ISPene og teleoperatørene i stadig sterkere grad tar over fjern-nettet (WAN) til større bedrifter som ikke ønsker å sitte med kunnskap om administrasjonen av slike nett selv. Da trengs en mer kompleks tilnæming til sikkerhetsproblematikken enn vanlige internett-tjenester. Blant annet har ulike selskaper ulike sikkerhetsstrategier som tilbyderne av fjernaksess må tilpasse seg.

RADIUS ABM er skrevet i Java, og kan jobbe med flere databaser og datamaskiner for både å øke sikkerheten i systemet og for å kunne vokse med økt behov for kapasitet.