Annonse


– Ikke splitt Telenor

Det er forsker Ellen Altenborg i Stiftelsen for samfunns- og næringsforskning som skriver dette i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv tirsdag.

Trenger kapital
Det er tidligere foreslått at Telenorkonsernet bør splittes slik at nettoperatørvirksomheten forblir statseid, mens andre enheter børsnoteres for å hente inn manglende kapital til investeringer i innland og utland.

Altenborg fraråder dette fordi Telenor kan tape i forhold til internasjonale telegiganter som er fullintegrerte og dermed kan tilby alle tjenester fra et og samme firma.

Synergieffekt
Et fullintegrert selskap får synergigevinster mellom nettoperatørsiden og tjenesteleverandørsiden av selskapet, men et splittet selskap mister disse fordelene, mener Altenborg.

Annonse


Spesielt viktig er samarbeidet om produktutvikling, forskning og utvikling, men også utvikling og utnyttelse av de teknologiske plattformene teletjenestene er basert på. I tillegg får et fullintegrert selskap flere muligheter for produksjon og markedsføring av flere produkter i et pakketilbud.

Fullstendig privatisering
En splittelse av Telenor vil redusere mulighetene for å ta ut synergigevinster og på sikt gjøre det lettere for andre fullintegrerte selskaper å kjøpe opp tjenesteleverandørene. Dermed kan norges telestolthet bli slukt av internasjonale telegiganter.

Altenborg mener at den beste løsningen for Telenor vil være å fortsette med pengetilførselen fra Stortinget som i dag, i en Hydromodell, eller å foreta en fullstendig privatisering.

Annonse


Annonse


Annonse