Annonse


Planlegger Super-Internett

Målet er at dette nettet skal være operativt om tre til seks år. Prosjekt «Oksygen» har en kostnadsramme på nesten 100 milliarder norske kroner. I følge planene skal det legges ut 275.000 kilometer kabel, mesteparten undersjøisk. Overføringshastigheten vil ligge på minimum 100 gigabit og opp mot det tidobbelte i sekundet, skriver Electronic Engineering Times

Revolusjon
Første fase i planen forventes å være ferdig i år 2000 og hele nettverket skal være ferdig i år 2003.

– Dersom dette nettverket blir bygget så vil det forandre internasjonal telekommunikasjon mye raskere og grundigere enn noen annen tidligere innovasjon på området, sier direktør Graham Finnie i Yankee Group Europe, som er lokalisert i Watford i England.

Telefoni blir gratis?
Kapasiteten vil øke dramatisk dersom nettet bygges.
– Kostnadene for bruk av båndbredden til så trivielle formål som telefonsamtaler, selv om det gjelder internasjonale forbindelser, vil bli så lav at det ikke vil være bryet verdt å sende en regning for det, hevder Finnie. Markedet for internasjonale telefonforbindelser oppgis til å være verdt omlag 90 milliarder dollar.

Ryktene florerer om hvem som vil støtte prosjektet. Seks uidentifiserte multinasjonale selskap skal ha gått sammen om å starte prosjektet, heter det i Electronic Engineering Times.

Annonse


Annonse


Annonse