Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Planlegger Super-Internett

OSLO: I Las Vegas møtes representanter for 250 teleoperatører sjuende desember for å diskutere planer for et nytt «Super-Internett». Dette nettet kan føre til at oversjøiske telefonsamtaler blir gratis.

Målet er at dette nettet skal være operativt om tre til seks år. Prosjekt «Oksygen» har en kostnadsramme på nesten 100 milliarder norske kroner. I følge planene skal det legges ut 275.000 kilometer kabel, mesteparten undersjøisk. Overføringshastigheten vil ligge på minimum 100 gigabit og opp mot det tidobbelte i sekundet, skriver Electronic Engineering Times

Revolusjon
Første fase i planen forventes å være ferdig i år 2000 og hele nettverket skal være ferdig i år 2003.

– Dersom dette nettverket blir bygget så vil det forandre internasjonal telekommunikasjon mye raskere og grundigere enn noen annen tidligere innovasjon på området, sier direktør Graham Finnie i Yankee Group Europe, som er lokalisert i Watford i England.

Telefoni blir gratis?
Kapasiteten vil øke dramatisk dersom nettet bygges.
– Kostnadene for bruk av båndbredden til så trivielle formål som telefonsamtaler, selv om det gjelder internasjonale forbindelser, vil bli så lav at det ikke vil være bryet verdt å sende en regning for det, hevder Finnie. Markedet for internasjonale telefonforbindelser oppgis til å være verdt omlag 90 milliarder dollar.

Ryktene florerer om hvem som vil støtte prosjektet. Seks uidentifiserte multinasjonale selskap skal ha gått sammen om å starte prosjektet, heter det i Electronic Engineering Times.
Stikkord: Mobil