Annonse


Dårligst på teleliberalisering

Fire uker før opphevelsen av de europeiske telemonopolene, har mange EU-land kommet langt med å bygge ned de konkurransehindrende barrierene. Men det er fortsatt store forskjeller fra land til land, og noen er fortsatt langt fra målet, melder Reuters.

Yankee Group har undersøkt
Mandag offentliggjorde Yankee Group Europe en undersøkelse. Den gir høyest karakter til de landene som har uavhengige kontrollorganer og som helt har åpnet markedene for vanlige telefontjenester, verdiøkende tjenester, datatjenester, mobiltjenester og lignende.

EU-medlemmet Luxembourg var ikke med i undersøkelsen, men ikke-medlemmene Norge og Sveits ble undersøkt.

Gjennomsnittlige Norge
England, Danmark og Sverige fikk toppkarakteren 5 poeng. Frankrike fikk 4,8 poeng, Tyskland 4,6, Finland 4,6, Nederland 4,1, Norge 4, Belgia 3,9, Sveits 3,7, Spania 3,6, Østerrike 3,5, Italia 3,5, Irland 3,4, Portugal 3 og Hellas 2,2 poeng.

Annonse


Nordisk jumboplass
De nord-europeiske landene har altså kommet lengst i avviklingen av telemonopolene. I Norden ligger Norge på en suveren jumboplass med sine 4 poeng.

Gjennomsnittskarakteren for alle europeiske land var 3,9 av 5 mulige. I 1991 var gjennomsnittskarakteren 2,5.

Ting tar tid…
– Internasjonale aktører ønsker et ensartet marked hvor de kan operere med en, enkelt lisens. Det er lenge til dette blir oppnådd, sier forskningssjef Graham Finnie i Yankee Group Europe til Reuters.

– Det positive er imidlertid at markedene åpnes så raskt i de økonomiske kraftsenterne Frankrike, Tyskland og England, sier Finnie.

Misfornøyd med tempoet
Mandag offentliggjorde britiske BT en annen undersøkelse som konkluderte med at europeiske næringslivsledere er misfornøyde med dereguleringstakten i sine egne land. De ønsker at et felleseuropeisk organ får fart på prosessen.

Annonse


Annonse


Annonse