Annonse


Janco Multicom tilbyr telefoni

Etter at kabelTV-selskapene Janco og Norkabel nylig fusjonerte, jobber det nye Janco Multicom på spreng med å bygge om infrastrukturen.

KabelTV-selskapet vil tilby hele spekteret av telefonitjenester helt fram til den enkelte husstand. Oslo har 160.000 tilknyttede husstander.

Knytter sammen Østlandet
– I løpet av de to neste årene knytter vi sammen nettene i Oslo, Romerike, Østfold, Asker og Buskerud. Vår første telefonikunde skal være tilkoplet i løpet av 1999, sier administrerende direktør Lars Helgerud Andersen.

Nå vil Janco Multicom klargjøre infrastrukturen for å tilby telefoni, høyhastighets Internett-oppkopling og bestillingsfilm til alle abonnenter.

Annonse
Trekker fiberkabler
Mange kabelnett er bygd opp i en trestruktur som skaper problemer ved toveis forbindelse, men store deler av Janco/Norkabels nett er bygd etter en mer hensiktsmessig stjernestruktur.

– For å gjøre nettet returdyktig, trekker vi fiberkabler til knutepunktene i nettet – de såkalte 2000-abonnentsnodene. Derifra utnytter vi koaksialkablene inn i boligene, forteller Helgerud Andersen.

Siemens og Motorola
Tirsdag sto det å lese i Dagens Telecom at Siemens og Motorola i felleskap vil produsere systemer som muliggjør telefonsamtaler via kabelTV.

Siemens vil lisensiere Motorolas CACS (cabel access communication system), en programvareprotokoll som lar kabelsystemene overføre både data og TV. Siemens vil lage svitsjer og programvare som kopler kabelnettene til telefonselskapenes stamnett.

Nederlandsk eier
I Nederland er selskapet A2000, som eies av United Philips Electronics og US West International, i ferd med å tilby telefoni til 525.000 kabelabonnenter i Amsterdam-området.

Nederlandske United Philips Electronics er også hovedaksjonær i Janco Multicom. – Vi venter på at standardene skal utkrystallisere seg, og har foreløpig ikke bestemt hvilken teknologi vi vil satse på, sier Lars Helgerud Andersen i Janco Multicom.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse