Annonse


Sun vokter Java

Avgjørelsen om dette kan være like mye mistillit til Microsoft som tiltro til Sun, melder Reuters.

– Vi stemte ja, med en begrunnelse som tar med seg en del av de argumenter som ligger på nei-siden, sier Knut Lindelien, som er daglig leder i Nasjonalt sekretariat for IT-standardisering, til Dagens Næringsliv.

Dette sekretariatet representerer Norge i ISO (International Standards Organization). I utgangspunktet var sekretariatet skeptisk til å gi Sun ansvaret.

Fordel i markedet
Et klart flertall i ISO (International Standards Organization) ønsker at dataselskapet Sun skal være den offisielle vokteren for Javas spesifikasjoner. Over 20 land stemte for forslaget, to avstod og Irland, USA og Kina stemte mot. Det er ventet at dersom Sun får anledning til å stille forslag til ISO-standard vil dette til slutt føre til at Java blir ISO-standard.

Annonse
Java er et programmeringsspråk som forutsettes å fungere på maskiner selv om de har forskjellige operativsystem og prosessorer. Meningen er at et program skal kunne utvikles en gang og brukes på ulike typer IT-plattformer.

Lobbyvirksomhet
Microsoft gikk mot forslaget om at Sun skulle få oppdraget. Microsoft hevder at det er de selv leverer flest Java-applikasjoner.

Microsofts motstand mot Sun kan ha vært en av årsakene til at ISO samlet seg bak dette selskapet, mener Reuters. Både Sun og Microsoft har arbeidet for å få støtte til å kunne komme med forslag til ISO-standard. Selskapet som vant vil få en kommersiell fordel.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse