Annonse


Narvesen vil ha ATM

Egentlig skulle Narvesen fremdeles vært et Token Ring-hus, basert på en stor innkjøps-runde som skjedde som sent som i 1994. Dengang var fem leverandører involvert før valget falt på en ruterbasert løsning og 3Com-utstyr.

Etterhvert ble imidlertid selskapet misfornøyd både med den løsningen som var valgt, og på servicenivået fra leverandøren. Og uten at det egentlig var planlagt, lot selskapet seg derfor overtale til å teste ut en ny løsning i 1997.

I 12. time
– Det var nærmest i 12. time at ID Communications kom trekkende med et forslag om at vi heller burde sette inn en IBM 8274-svitsj, samtidig som vi også skulle teste annet, nytt utstyr, sier Narvesens Terje Eriksen.

– Imidlertid ble den andre løsningen aldri levert, samtidig som vi var fornøyd med den løsningen som ID Communications hadde installert. Så dermed valgte vi å fortsette med denne boksen, selv om vi jo egentlig hadde valgt en helt annen leverandør i 1994.

Annonse


Holder ikke mål
Et av problemene for Narvesen var at valget i sin tid var basert på svitsjet Token Ring, som etterhvert viste seg å ha svakheter.

– Det handler om hastighet, pris og produktutvalg, sier Eriksen, – Så det var ikke vanskelig for oss å se hvor trenden gikk: Vi ønsket derfor å avvikle Token Ring så rimelig og fleksibelt som mulig, i første omgang i Narvesen-huset her i Oslo.

Fleksibelt
– Det var her 8274 kom inn i bildet. – Vi kunne tilby både Token Ring, ATM og Ethernet, alt i en boks, sier Tormod Næss fra ID Communications.

– Det er plass til ATM-svitsjing, LAN-svitsjing, Ruting, VLAN, WAN og administrasjon – alt i det samme kabinettet; noe som gjør dette til en svært avansert installasjon. Og det skader ikke at man også har kapsitet til høyhastighets ruting med 225.000 pakker pr. sekund.

Beholde – og fornye
– Men det viktigste med denne nye teknologien er at vi kan beholde det vi i dag har, hvis vi føler at det ikke er nødvendig å gjøre noe med nettet, sier Terje Eriksen.

– Samtidig kan vi ta i bruk Ethernet når vi ønsker det, mens vi hele tiden har ATM som det endelige målet, som også kan tas i bruk på samme utstyret.

Økonomien ivaretatt
– I første omgang kjører vi ATM på backbone. I mellomtiden kan vi flytte vårt gamle, Token ring-baserte utstyr ned i de mindre lokalnettene rundt i Narvesen-konsernet, mens de nye installasjonene får installert Ethernet fra dag 1.

– Økonomene kom, ikke uventet, med beskjed om at vi måtte investere slik at vi ikke øyeblikkelig måtte kaste alt det eksisterende utstyret ut. Det ønsket overholder vi med denne installasjonen. Det viktigste er at alle avdelinger nå kan få det de har behov for, samtidig som vi beholder vår klare kurs mot ATM, sier Eriksen.

VIP-nett
– Derfor er det også meningen å sette nye svitsjer lengre ut i nettet, eksempelvis til selskapets økonomiavdelinger på Lillestrøm. Vi vil også få VIP-nett på de ytre svitsjene, slik at det blir mulig å ringe firesifrede internnummer til og fra alle som arbeider her, uansett avdeling eller geografisk plassering, sier Eriksen.

– Muligheten til å ta i bruk VLAN er også et strategisk valg for oss, siden det vil gi organisasjonen langt større fleksibilitet, avslutter han.