Datasikkerhet

Annonse


Datakrim en vekstbransje

DatasikkerhetSelskap som legger hjemmesider ut på nettet løper en sikkerhetsrisiko. Dette er et budskap som et utall sikkerhetseksperter stadig serverer. Nå er det enkelte eksperter som har forsøkt å beregne hvor stor risikoen er.

44 prosent av all datakriminalitet er svindel, hevder U.S. National Centre for Computer Crime.

Få blir dømt
48 prosent av 1000 amerikanske selskap hadde blitt svindlet de siste fem årene. Det største beløpet var på 70 millioner kroner. Undersøkelsen ble gjennomført i 1996.

Sjansene for å få en utpresser dømt er 22.000 til en, i følge sannsynlighetsberegninger foretatt for FBI.

Annonse
Verdensomspennende
– Internett gjør deg synlig over hele verden og det gjør det samtidig lettere å finne deg. Samtidig som du øker antallet forbindelser, så øker du risikoen for et angrep, sier Alexander Baugh, senior visepresident i forsikringsselskapet AIG Europa til Reuter.

Han la fram tall på et foredrag om Internett og krisestyring i London nylig.

Tier om overgrep
– Problemet er verre fordi så få selskap vil innrømme at deres datasystem har vært sårbare for angrep, sier Baugh, og bruker som ferske eksempel en russisk hacker som systematisk skal ha tappet Citibank for 6,25 millioner pund.

En annen hacker skal ved hjelp av en såkalt “orm” ha stjålet nærmere 8 milllioner pund fra et annet firma.

Reparasjon dyrt
Han advarte mot virus, men den største utgiftsposten vil bli om et selskap må gå gjennom en større database for å verifisere data. I følge det britiske Stamford Research Institute så kan det å bygge opp igjen databaser koste et tosifret antall millioner i pund.

– For å beskytte seg selv bør selskap vurdere kryptering av sensitive opplysninger, og samtidig legge en slagplan for hva en skal gjøre om en blir utsatt for utpressing eller kriser. Og det hjelper ikke å et PR-selskap, sa Baugh.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse