Jobs Steve

Annonse


Apple i Dells fotspor

Jobs Steve– Med våre nye produkter og vår nye Internett-forretning skal vi komme etter deg, Michaels, sa Apples midlertidige toppsjef Steve Jobs da han mandag kveld (norsk tid) lanserte det som har vært forhåndsannonsert som “nye Apple”.

Direktesalg
Når Jobs snakker om Michael, mener han Michael Dell og hans suksessrike direktesalgs-strategi. Nye Apple skal ganske enkelt innføre salg over telefon og Internett, i tillegg til dagens strategi med forhandlersalg til vanlige kunder og direktesalg til undervisningsmarkedet.

I tillegg lanserte selskapet nye modeller, kalt Power Macintosh G3. Heller ikke det burde være noen overraskelse: Det er vel intet revolusjonerende i at en produsent av personlige datamaskiner lanserer personlige datamaskiner.

Intern jubel
Utgangspunktet for det hele var et arrangement ikke langt fra Apples hovedkvarter i Silicon Valley, der presse og ansatte var innkalt for å møte det som ble kalt nye Apple.

Annonse


Rapporter sier at i hvertfall de ansatte tok imot nyvinningene med stormende jubel. Dermed er noe oppnådd for et selskap som også har vært preget av dårlig arbeidsmoral i arbeidsstokken etterhvert som tappene bare har fortsatt, kvartal etter kvartal.

«Built-to-order»
Disse tapene er grunnen til at det var nødvendig å gjøre noe med selskapet. Det Jobs i første omgang har satset på, er produksjonsprosessen. Ved å gjøre plass for Internett- og telefonhandel innfører han også spesialbygging av nye PCer, gjerne kalt “Built-to-order”.

Dette er strategien som i sin tid skapte Dell, og som også er blitt omfavnet av andre leverandører etterhvert. Compaq satset blant annet på denne strategien tidligere i år. HP og IBM gjør også dette, så det er ikke lett å karakterisere Apples utspill som revolusjonerende.

Ny PowerMac
Samtidig ble Power Macintosh G3 introdusert. Den er basert på G3-prosessoren, som forøvrig heter PowerPC 750 hos produsenten IBM.

Den nye modellen, med en prosessorhastighet på inntil 266 MHz, skal være raskere enn Compaq PC med Pentium II, hevdet Steve Jobs, og demonstrerte dette i løpet av mandagens pressekonferanse.

Resultatet av lanseringene var at Apples aksjer falt 1,06 dollars på Wall Street.