Annonse


IP-tale i sterk vekst

Telenor Nextel og Ericsson er sentrale sponsorer for konferansen.Begge selskapene fokuserer nå sterkt på IP-basert taletelefoni.

Ericsson satser
Ericsson har alt utviklet et systmet for IP-tale og multimedia over Internett etter den nye H.323-standarden. Dette systemet har de alt solgt til Telia og de forhandler med Telenor Nextel. Et sentralt element i systemet er den norskutviklede Java-baserte gatekeeperen som representerer den intelligente styringen av IP-trafikken.

Nextel
Telenor Nextel vil tidlig neste år tilby IP-telefoni. Fra før er det bare NetNet som har varslet at de kommer med et slikt tilbud i Norge, men det er ventet at Telia også vil være tidlig ute.

Nextel setter i disse dager i gang et pilotprosjekt ved Universitetet i Oslo. De skal tilby både tale, multimedia og fax over nettet i løpet av 1998 og de bygger nå sitt eget ruterbaserte nett for formålet i Norge.

Annonse


Også i mobilnettene
– Jeg regner med at IP-telefoni snart også vil komme i GSM-nettene, sa Jeff Pulver som mente at 10 prosent av all verdens taletrafikk vil være IP-basert i 2002 og 15 prosent i 2005.

Ericsson kunne bekrfte at de har et betydelig utviklingsarbeide på gang for også å kunne tilby IP-løsninger i mobilnett, men kunne ikke si når de kommer med dette. Sannsynligvis er den Java-baserte IP-mobiltelefonen noe som først kommer på markedet i 1999.