Annonse


«Alle» vil eie Telecom Italia

Den italienske staten håvet inn hele 26 trillioner lire, nærmere 110 milliarder kroner, på helgens aksjesalg i Telecom Italia. Etterspørselen blant vanlige italienere var så stor at staten måtte utvide andelen forbeholdt småaksjonærer. Samtidig fikk de profesjonelle investorene redusert sin andel fra planlagte 700 millioner aksjer til 55 millioner aksjer.

Privatiseringen startet for tro år siden og har totalt innbrakt 68 trillioner lire, eller 287 milliarder norske kroner. Til sammenligning utgjør dette omtrent tre ganger Norges oljeinntekter for neste år (i følge forslaget til statsbudsjett for 1998).

Nært forhold
Med det store antallet småaksjonærer er Telecom Italia blitt et selskap som tilhører mannen i gata. Den store interessen skyldes ikke minst en store annonsekampanje i forkant av salget og forklares dessuten med at Telecom Italia er et selskap alle har et forhold til.

Bare begynnelsen
Den store suksessen har banet vei for den kommende privatiseringen. kommunistene har vært de ivrigste motstanderne av denne utviklingen. Det er ventet at de nå vil se med blidere øyne på å privatisere Enel, det statlige elektrisitetsverket.