Andersen, Erling D

Annonse


Raskest på Internett

Andersen, Erling DBærum kommune – hvori i denne sammenheng også er opptatt Asker – vil om få dager få Norges raskeste internettilgang. Det skjer når Bærum lokal-TV fra 1. november skifter navn til alfaNETT og tilbyr i første omgang rundt 2.000 av sine abonnenter internettoppkobling via kabel-TV.

Dermed er det definitivt slutt på at kabel-TV bare er TV. alfaNETT skal være kundens hovednett som danner utgangspunktet for en rekke tjenester, som Internett og videokonferanse i tillegg til fjernsyn.

Stor interesse
Slike forsøk har pågått flere steder i landet, og Janco har hatt det kommersielt tilgjengelig i over et år, men uten å kunne skilte med større antall internettabonnenter – foreløpig. Men nå slår Bærum kabel-TV på stortromma i en reklamekampanje som får Janco til å blekne.

Interessen før “slippet” er allerede stor, og bare under intervjuet med prosjektdirektøren ringer folk inn for å høre når de kan komme på nettet.

Annonse


Også bedriftsmarkedet
– Vi har en fjerdedel av landets ledere og ellers en kjøpesterk og internasjonalt orientert befolkning med høyt innslag av innovatører, sier Erling Dyrhaug Andresen, som regner med et markedspotensial på over 50.000 husstander.

Men også bedriftsmarkedet vil kunne dra nytte av tilbudet som et alternativ til fast linje. – Dette er noe vi vil lansere over nyttår, sier Andresen. – Nå jobber vi med strategien og hva det vil koste.

I full konkurranse
Satsingen markerer samtidig at EAB – energiselskapet asker og bærum – er på full fart inn i en konkurransehverdag. Tidligere var kabel-TV selskapene monopolister med konsesjon på hver sine geografiske områder.

1. januar i fjor ble Bærum Energi og Asker E-Verk fusjonert. Dagens ABE består av fire deler: Nett, Omsetning, Produksjon – og EAB Tele, hvor vi finner alfaNETT.

3. generasjons kabelmodem
Mye penger er blitt brukt på å modernisere og forsterke nettet, som har en plattform av fiber, coaxial-kabel og kobberkabel. I tillegg kommer Kolsås-masten, som selskapet også eier.

– Prosjektet har pågått i nærmere halvannet år, og på den tiden har vi bygd opp et HFC-Nett med 3. generasjons kabelmodem-system, som skalerer veldig god, sier Andresen.

12 ganger raskere
Nettet er blitt testet ut rent teknisk den siste måneden. Brukerne vil oppleve en internettforbindelse seks ganger raskere enn ISDN med den billigste varianten eller 12 ganger raskere enn dagens 28.800 modem. Nettet er ATM-basert og hastigheten lite følsom for trafikken på nettet.

– Vi har full trafikkstyring med muligheter til segmentering, for eksempel i geografiske områder. Belastningen i nettet blir stabil selv med stor trafikk.

Markedsføring
Utfordringen blir å snu en organisasjon som er vant til å leve i monopol. Med andre ord markedsføring. Utbyggingstakten vil avhenge av responsen fra de første ‘innovatørene”. Hele potensialet i Asker og Bærum ligger på rundt 50.000 husstander.

Og Andresen har oppskriften klar: På toppen møter kundene alfaNETTs kundefront på et lag av forsterket infrastruktur. Det jobbes dessuten mye med forretningsutvikling – som Andresen sier – vi skal jo tjene penger. Hvor mye vil han imidlertid ikke ut med: – Vi har offisielle mål og vi har uoffisielle. Men når vi først ruller ut, så gjør vi det også skikkelig.