Anne Tollerud

Annonse


Mobilnett på rekordtid

Anne TollerudConnect Austria får det travelt når de skal bygge ut mobilnettet for åpning i 1998. Det er planlagt en meget kort utbyggingsperiode og rask dekning av befolkningen.

– En utbygging av et mobilnett krever store investeringer. Det er derfor viktig for oss å komme raskt i gang mens det enda er forholdsvis store inntjeningsmarginer. I Norge har vi kommet mye lenger i mobilutviklingen, men vi ser at veksten øker i Østerrike samtidig som prisnivået er på vei nedover, sier teknisk direktør Sjur Malm til Telecom Revy.

3.000 basestasjoner
Østerrikes nye DCS 1800-nett skal dekke en befolkning på åtte millioner mennesker i et område på 84.000 kvadratkilometer hvor omlag en tredjedel er befolket. Til sammenligning har Norge en befolkning på litt over fire millioner som er spredt over 300.000 kvadratkilometer.

– Når Connect Austrias mobilnett står ferdig har det mer enn 3.000 basestasjoner. Ved åpningen til neste år skal 1.000 basestasjoner være på plass og halve befolkningen dekkes, sier Malm.

Annonse


Andre forsøk
Connect Austria fikk tildelt sin mobillisens for utbygging av DCS-1800 nettet den 1. august i år. Selskapet søkte også da mobillisensen for mobiloperatør nummer to ble lyst ut, men selskapet måtte se seg slått av Max Mobil.

– Skal du vinne en lisens må du være ute i god tid for å etablere kontakter, bli kjent med kulturen og politikken for å gjøre et solid grunnarbeid. Telenor kom til Østerrike høsten 1995 for å konkurrere om den andre GSM-lisensen. Vi fikk dessverre ikke den, men satser nå for fullt som tredje mobiloperatør selv om det blir langt tøffere, sier Malm.

Ekspertise
Tre teleoperatører er medeiere i Connect Austria: Telenor, Orange og TeleDanmark. Orange har bred kompetanse etter å ha bygd ut DCS-1800 nett i Storbritannia, selskapet har en million abonnenter i hjemmemarkedet.

– Hittil har nordmenn vært i overtall så langt, men Orange og TeleDanmark kommer etterhvert med flere folk. Telenor legger sterk vekt på både å bidra med ekspertise og å bruke utbyggingen som et læringsprosjekt innenfor DCS-1800. Vi er med andre ord ikke bare investor i Connect Austria, sier Malm til Telecom Revy.

Dette er Connect Austria:
 • Østerrikes tredje mobiloperatør.
 • Fikk mobillisens 1. august i år.
 • Åpner sitt DCS-1800 nett sommeren 1998.
 • Ferdig utbygd skal nettet ha 3.000 basestasjoner.
 • Har som målsetning å ta 30 prosent av mobilmarkedet.
 • Har i dag 100 ansatte hvorav 20 er norske.
 • Fullt bemannet skal selskapet ha rundt 1000 ansatte.
 • Eiere: Radex-Heraklith 20,1 %, Viag 20 %, Constantia Privatbank 10 %, Telenor 17,45 %, Orange 17,45 % og Tele Danmark 15 %

  Dette er DCS-1800
  DCS-1800 er GSM-teknologi, men benytter radiofrekvenser i 1800-båndet i stedet for 900-båndet som GSM900 gjør i dag. Dette gir høyere tetthet – flere samtaler i ett begrenset område – enn GSM 900.

  Rekkevidden er imidlertid dårligere. Derfor passer DCS1800 (eller GSM1800 som det også kalles) best til byer. I Norge er det tre operatører som har søkt om DCS-1800 lisens: Telenor Mobil, NetCom og Telia.

  Annonse


 • Annonse


  Annonse