flaskehals frilagt.gif

Annonse


Internett-flaskehals forsvinner

flaskehals frilagt.gifEn ny høyhastighets svitsj skal nå sørge for lynrask trafikk mellom internettleverandørene.

NIX er knutepunktet for all Internett-trafikk i Norge: Trafikk fra en Internett-leverandør til en annen må gå gjennom NIX hvis man skal unngå en ekstra tur til internasjonale knutepunkter. Det er Universitetet i Oslo som driver dette knutepunktet på non profit-basis.

Kompetanse og nærhet
Bakgrunnen for virksomheten er Universitetets brede kompetanse på området, samt nærhet til de store tilbydernes knutepunkter. Universitetet kan i tillegg tilby et sikkert driftsmiljø og et nøytralt forhold til tilbyderne.

Alternativet ville være å avtale direkte koblinger mellom de enkelte tilbyderne eller benytte samtrafikkpunktet i Stockholm. Begge løsningene er kompliserte og kostnadskrevende.

Annonse
Fra delt til Fast Ethernet
Opprinnelig var knutepunktet en helt alminnelig Ethernet-hub. Denne ble etterhvert oppgradert til en liten svitsj, men med en hastighet på 10 Mbit/s var NIX fremdeles en flaskehals i norsk Internett-trafikk.

Faren for forstoppelse ble ikke mindre etterhvert som nye teknologier, som internett-telefoni og streaming video, dukket opp.

Farvel til flaskehalsen
Nå forsvinner imidlertid flaskehalsen, etter at Cisco Norge har donert en Catalyst 5000 svitsj til NIX. Den nye stamnettsvitsjen kombinerer flere nettverksteknologier som FastEthernet og ATM.

Den er også forberedt for ny teknikk som Gigabit Ethernet, som innebærer at båndbredden kan utvides til over 50 Gbit pr. sekund, med en overføring på 36 millioner pakker pr. sekund. Løsningen medfører med andre store forbedringer i form av ytelse og kvalitet for alle brukere av Internet, både i private bedrifter og offentlige virksomhet.

5000 kroner pr. år
– Vi mangedobler altså hastigheten, men beholder samme prisen, sier Lars Oftedal ved Universitetet i Oslo.

– Det koster fremdeles bare 5000 kroner pr år å knytte seg opp mot NIX. Dermed vil det fremdeles være mulig for alle interesserte, også de aller minste Internett-leverandørene, å utnytte knutepunktet. Det eneste kravet vi stiller i tillegg er at leverandøren har sin egen utenlandsforbindelse. Men dette kan man jo få ved å henge seg på en av de større leverandørene, så noe problem er det ikke.

Backup-mulighet
Det eneste som minner om prisøkning nå når kapasiteten mangedobles, er at leverandørene nå får anledning til å koble opp med flere linjer mot NIX, eksempelvis for å ha backup-løsninger. I såfall må de betale kr. 5000,- pr år pr. linje. Leverandørene må jo forøvrig selv betale kostnaden ved å ha sitt faste samband frem til NIX.

Alle de store leverandørene er allerede tilknyttet; Uninett, Telenor Nextel, EUnet, Telia, SDS, Tele2, Powertech, SN/SOL, TAIDE, IBM, Global One og EAB.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse