Annonse


BT kjøper optisk transportnett

Ericsson skal nå vise for BT at det nye produktet virkelig virker slik spesifikasjonene sier. Når det er gjort åpnes det for volumleveranser til BT, og da kan Erion få et bredt gjennombrudd i 1998. Det er i alle fall hva Ericsson håper på.

– Vi forventer at det skal bli milliardomsetning med Erion. Vi tror det finnes et enormt marked, sier Jose Maria Daza, ansvarlig for forretningsutvikling for produktet i Ericssons forretningsenhet for Transport- og Kabelnett.

Øker kapasiteten
De kommende årene vil det bli et globalt gjennombrudd for Wawelength Division Multiplex (WDM) og teleoperatører rundt om i verden legger nå planer for å innføre denne teknikken. Finessen med WDM er via samme fiber å sende flere parallelle bitstrømmer i ulike “vinduer” for bølgelengder.

16 bølgelengder
Dagens vanlige signaloverføringssystem kan ta seg av 2,5 gigabit/s, noe som tilsvarer 35.000 samtidige telefonsamtaler. Disse systemene benytter bare én eneste bølgelengde i den optiske fiberen. I dag finnes det nye WDM-systemet med 16 bølgelengder (40 gigabit/s). Systemer med 32 og 40 bølgelengder er på vei. En standard for 100 bølgelengder er fastsatt.

Annonse
Erion inneholder Ericssons WDM-system for 16 bølgelengder, optisk svitsjing og styresystem. Styresystemet fjernovervåker hele nettet. Dermed blir det mulig å automatisk koble om trafikken ved avbrudd. Omkoblingen skjer på optisk nivå.

Optisk
Motivet for å lage et integrert optisk WDM-system som Erion er penger. Ericsson mener dette er det beste alternativet når WDM-nett skal bygges. Eksperter i Telia er enige. Konklusjonen er at sikkerhetsnivået blir høyere og driftskostnadene lavere, om Erion holder det det lover.

Ericsson har solgt to prøvesystemer av Erion, til BT og Telecom Finland. I USA finner vi leverandøren Sienna, som har et liknende system. Sienna har solgt sitt produkt til operatøren Sprint og til Worldcom. Ifølge Ericsson er det i dag bare disse fire operatørene som har valgt å innføre integrerte optiske WDM-systemer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse