Oddekalv/Amundsen

Annonse


Digitale furuer i Måbødalen

Oddekalv/AmundsenI samarbeid med Norsk Miljøvernforbund og Kurt Oddekalv tok det bare sju måneder å bringe en idé, skissert på en serviett, til ferdig installasjon.

Furet og værbitt
Sist helg slet vi oss gjennom kulingpisket hagl opp på en fjellknaus ved Halne på Hardangervidda. Der fant vi en basestasjon kamuflert som en diger gamme.

Stasjonen kostet den nette sum av tre millioner kroner – to millioner mer enn “normalt”. Digital-furua glir godt inn i terrenget og etter hvert som de ubehandlete furuplankene blir både furete og værbitte, vil installasjonen nesten forsvinne i terrenget.

Lokalt aggregat
– Det har kostet oss omlag 320.000 kroner ekstra å sette opp en slik gamme i stedet for de standardbrakkene vi ellers bruker. Merkostnaden mellom en normalpris på vel en million og tre millioner ligger i hovedsak i at vi her har bygd inn et lokalt kraftverk (aggregat og batteribank) i stedet for å føre fram strøm utenfra.

Annonse
Også økonomi og effektivitet
I Telenor Mobil er vi innstilt på å strekke oss langt og bruke penger på å finne liknende gode miljømessige løsninger, men de må også være radiomessige og økonomiske, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Han lover ikke slike ekstrainvesteringer på alle de 100 større installasjonene av denne typen som de planlegger å reise neste år, men han lover å prøve å finne miljøvennlige løsninger i hvert enkelt tilfelle.

“Mennesket et svin”
Lederen for Norsk Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, ser ikke bort fra at det kan gå an å få til serieproduksjon av gammer for formålet.

– Mennesket er i utgangspunktet et svin, men 80 prosent av oss vil slutte med vår forurensning når det blir satt på dagsorden. På mange områder ligger de store bedriftene i landet foran politikerene.

Samarbeid og bråk
– Miljøkamp er i dag 60 prosent samarbeid og 40 prosent bråk. Jeg er glad for at vi har fått til et konstruktivt samarbeid med Telenor på dette området, sier Oddekalv, som nok er mer kjent for bråk og aksjoner.

Han unnfanget idéene til de “digitale furuene” på en serviett i et møte med Bjørn Amundsen. Selv Oddekalv, som er en rimelig utålmodig mann, er imponert over hvor raskt Telenor har satt idéene ut i praksis.

Master
Telenor Mobil og NetCom har samlet iallfall over 3000 basestasjoner og repeatere landet rundt. Vi talte minst et dusin temmelig skjemmende master på veien ned fra Hardangervidda søndag.

Samlokalisering
Bjørn Amundsen opplyser at Telenor Mobil har samlokalisering av NMT og GSM på 65 prosent av mastene. 20 prosent av mastene er bygd bare for GSM. 10 prosent av mastene er delt med NetCom og fem prosent av stasjonene er satt opp i Norkrings master.

I gammen på Halne skal både NetComs stasjon og Vegvesenets utstyr inn. Samlokalisering mellom operatørene er kanskje noe av det som har størst miljømessig effekt. Men kamuflasje i naturmateriale kan sannelig hjelpe mye det også.

Strålende furu
Fra Halne tok vi turen til Måbødalen, der vi oppe på en åskam like nedenfor Vøringsfossen ble presentert for en digital furu. Pent plassert langs stammen var det installert en repeater.

På litt avstand var installasjonen nesten ikke synlig. Og som mast betraket er furuer idéelle. De vokser sakte og varer lenge (150-350 år). Så de som driver skogshogst, bør se seg for heretter. Det ville være trist om man skulle komme i skade for å felle digitale furuer…

Miljø-engasjement
Det er litt morsomt at Telenor nå anvender ekte furuer. I Tyskland har de satset på plastfuruer. Via sitt Esat-engasjement i Irland har også Telenor Mobil utviklet miljøvennlige løsninger.

Telenor Mobil har forøvrig også på andre områder engasjert seg sterkt miljømessig, blant annet med innsamling av brukte telefonbatterier hos forhandlerene. Mobilvett-kampanjen er et annet positivt tiltak. Lindesnes fyr er et eksempel på hvordan man har brukt fyret som mast og dermed unngått en skjemmende stålkonstruksjon.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse