Arkiv

Annonse


EUvalg på telefonen

ArkivEUs telekommunikasjonsministre er samlet i Luxembourg. Samtidig legger EU-kommisjonen fram nye forslag. Blant annet skal det bli lettere for brukere å beholde sitt telefonnummer, selv om de skifter teleoperatør. Denne ordningen er ment å trå i kraft etter år 2000.

Forslaget innebærer også at det blir mulig å ringe fjernvalg, eller utenlands, uten å ringe et prefiks, selv om operatørene ikke har ansvaret for lokal tilknytning.

Forhåndsvalg
Dette kalles «carrier pre-selection» og er allerede i bruk i USA. Forslaget må godkjennes av EUs telekommunikasjonsministre og Europaparlamentet.

– Det er ikke bare viktig å skape et konkurrerende telemarked med lavere priser og økt service. Vi må også forsikre oss om at alle EU-borgere fritt kan velge på en lettvint og brukervennlig måte, sier Martin Bangemann, som er EUs kommisjonær for telekommunikasjonsspørsmål.

Annonse


Står utenfor
De fleste EU-landene ser ut til å godta forslaget om «carrier pre-selection», med Storbritannia som det viktigste unntaket. EU mener at eventuelle endringer også kan gjennomføres i de fem landene som har fått lempet på kravet om liberalisering 1 januar 1998.