Annonse


Svensk ruter i verdensklasse

– Vi har nå startet et selskap som skal bygge en lavkostruter. Både kapital og en samarbeidspartner søkes. Vi skal diskutere samarbeid med amerikanske ruterprodusenter, med Cisco, Bay Networks, Ipsilon og 3Com, sier Svante Carlsson, professor ved Luleå tekniske høgskole.

– Vår ruter kommer til å koste noen hundre tusen kroner per enhet. Et produkt med tilsvarende ytelse tar Cisco i dag 700.000 kroner for, sier Svante Carlsson.

Lokal Internettruter
Den nye ruteren er et massemarkedsprodukt som kan plasseres ute hos bedrifter, rett og slett en lokal Internet-ruter. Den er ikke tiltenkt å ta seg av den riktig tunge IP-trafikken i langdistansenett.

Flere svenske eksperter, hos Ericsson, Telia og SICS, tror at gruppens tekniske løsning har muligheter til å konkurrere.

Annonse


– De kan lykkes. Teknisk er det mulig. En stor del av verdensmarkedets krav kan løses. Det finnes et tidsvindu, kanskje et par år for denne typen produkter, sier Peter Sjödin, sjef for avdelingen datamaskiner og nettverksarkitektur i SICS (Swidish Institute for Computer Science).

Patent
Det som Luleåforskerne lykkes med er å hente fram en ny metode som gjør det mulig å klare ruting i en PC. De har søkt patent for metoden.

Med luleåmetoden blir det mulig å komprimere de såkalte rutingtabellene Deretter tar et hurtig søkesystemet over. Dette gjør det mulig å klare hele rutingprosessen i datamaskinens cachminne. Til og med svært store rutintabeller kan takles. Takket være denne løsningen er det tilstrekkelig med kraftfulle dedikerte Pcer for å takle rutingen.

Dagens rutere krever normalt skreddersydd hurtig maskinvare, og rutingen krever diskaksess.

Matematikk
– Vi har lykkes med å utvikle en algoritme som klarer 400 megabit/s og 2 millioner pakker per sekund på en vanlig PC. Det er hurtigere enn de fleste av de rutere som finnes i drift i dag, sier Svante Carlsson.

I april 1996 startet lulegruppen sitt arbeid. Fire personer deltok, med kompetanse innenfor datakommunikasjon og algoritmeteori. Fra starten var det et rent forskningsprogram som blant annet hadde som formål å utrede om personlige datamaskiner kunne benyttes til ruting. Når gruppen kombinerte sine kunnskaper ble den nye metoden utviklet. I begynnelsen av 1997 var de overbeviste.

Hard konkurranse
Men konkurransen om å utvikle en ny generasjon hurtige rutere er hard, og det tar sannsynligvis flere år før det blir klart hvilken teknikk som vinner. Ledende datakom- og telekomforetak verden over søker nå med lys og lykter etter nye tekniske løsninger for hurtig og billig Internett-kommunikasjon.

Lulegruppen konkurrerer med utviklingsarbeid hos de store ruterprodusentene og en rekke mindre bedrifter i USA, blant annet Pluris, Avici og Juniper. En rekke tunge telekombedrifter, blant andre Ericsson, Siemens og Nortel har investert i Junipers metode. Målet er å slå seg inn på det markedet som Cisco i dag dominerer.